В миналото срещите между лидерите на Русия (СССР) и САЩ

...
В миналото срещите между лидерите на Русия (СССР) и САЩ
Коментари Харесай

Срещата на високо равнище на Путин и Байдън - Как ще се оформи новото студено противостоене?

В предишното срещите сред водачите на Русия (СССР) и Съединени американски щати постоянно са предизвиквали огромен възторг, неспокойствие и упования. И през днешния ден във въздуха има такива упования. Много анализатори с неспокойствие чакат и разискват срещата сред Путин и Байдън, а мнозина предвиждат, че няма да има пробив в връзките сред двете велики сили. Отношенията им са най-лошите в историята и през днешния ден са в руини. Не би трябвало да се хранят илюзии - който и да е в Белия дом, политиката към Русия е неизменима.

Байдън построява кариерата си върху антируска и антисъветска изразителност и позиция , а след 1991 година и върху антисръбска изразителност. Той е наименуван проектант на американската политика на Балканите, а също и ястреб за разширение на НАТО на Изток след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, макар гаранциите, които Съединени американски щати дават на руското управление.



Но самата среща е забележителна, изключително след обществените изказвания на Байдън за Путин, както и за деградацията на връзките сред Русия и Запада през последните години. И Москва, и Вашингтон се нуждаят от подредена борба - осъзнаване на действителните несъгласия и алените линии и за двете страни. За консолидацията на НАТО и Запада са нужни външна опасност и зложелател, както и укрепване на нервността. И Съединени американски щати откриха такава опасност, това са Русия и Китай.

„ Има защо да приказваме. Има такива общи тематики. И в случай че след срещата създадем механизми за работа във всички области, коства ми се, че би било добре, би могло да се каже, че срещата не е била безрезултатна. Удължаването на Договора за ограниченията за по-нататъшно понижаване и ограничение на стратегическите настъпателни оръжия (СТАРТ-3) не беше направено преждевременно, а въз основа на професионален разбор на обстановката в света и в руско-американските връзки. Това решение е демонстрация на професионализма на американския президент Джо Байдън ", сподели Владимир Путин в изявление за платформа " Смотрим " *.

" Когато се срещна с Владимир Путин в Женева, това ще бъде след полемики на високо равнище с другари, сътрудници и съдружници, които виждат света през същия обектив като Съединените щати и с които подновихме връзките и общата си цел. Обединени сме, с цел да се надигнем пред провокациите на Русия пред европейската сигурност, започвайки с нейната експанзия в Украйна и няма да има подозрение в решимостта на Съединени американски щати да пазят нашите демократични полезности, които не можем да отделим от нашите ползи. В телефонните си диалози с президента Путин бях прям. Съединени американски щати не желаят спор. Искаме постоянни и предсказуеми връзки, в които да можем да работим с Русия по въпроси като стратегическата непоклатимост и контрола върху оръжията. Ето за какво незабавно започнах дейности за удължение на СТАРТ с пет години и за подсилване на сигурността на американския народ и света ", сподели Джо Байдън в неделя, 6 юни в изданието The Washington Post**.

През последните 14 години се наблюдаваше плъзгане в безредна борба, постоянно лишена от рационална логичност. Това доближи своята последна степен през интервала на предходната американска администрация. Поради спецификата на Доналд Тръмп, който е податлив към подиуми, само че не може да се придържа към споразуменията, както и вътрешното разединение в Съединени американски щати и натиска върху Тръмп от страна на демократите, руско-американските политически контакти се трансфораха във фарс. Довърши ги истеричната атмосфера на вътрешната политика в Съединени американски щати.

Настоящото съревнование и даже неприязън в връзките сред Запада и Русия е цената за решението на Съединени американски щати и Запада освен да държат Русия надалеч от евроатлантическите институции, само че и да не построяват сигурността на Европа, изключително в Източна Европа и постсъветското пространство, както предложи Москва., на две основи - западна (НАТО) и източна (руска).

Но сегашното съревнование сред Русия и Съединени американски щати е неправилно да се назовава Втора студена война. Днес главният геополитически зложелател за Съединени американски щати е Китай. Освен това през днешния ден има изцяло друга конструкция на интернационалната система, баланс на силите и друг темперамент на борбата. Няма и ясно дефиниран идеологически спор, както по време на Студената война. Но атмосферата е изцяло сравнима със Студената война във връзка с степента на съмнение и взаимно недоумение. Срещата има една цел - да сведе до най-малко рисковете, свързани с военно-политическото съревнование. И най-важното е, че задачата не е да се вземат решение взаимно някакви проблеми и да се взе участие в общи планове.

Може би разминаването стартира преди 14 години, след Мюнхенската тирада на Путин през 2007 година, както и след войната с Грузия през 2008 година Началото на Арабската пролет, интервенциите на Съединени американски щати и НАТО в Либия, както и началото на гражданската война в Сирия ускориха борбата и съперничеството. Съвместната работа през 2013 година с унищожаването на сирийските химически оръжия остана изолиран епизод и Украйна през 2014 дефинитивно фиксира ново статукво - не търсене на взаимно допустими решения, а единствено отбягване на ненужни конфликти. Извън класическите проблеми на сигурността всичко се обърка.

Успехът на идната среща ще бъде връщане към класическите сюжети на борба, която постоянно е била основана на по този начин наречената стратегическа непоклатимост. Докато Русия и Съединени американски щати разполагат с нуклеарни арсенали, способни да се унищожават физически, те ще би трябвало да се оправят с тези тематики. Ако след договарянията в Женева Путин и Байдън разгласят, че инструктират експертите (военни, дипломати, учени) да обсъдят новите правила за подсилване на тази стратегическа непоклатимост (като се вземат поради изменящите се типове оръжия, ролята на киберпространството, растежът на нуклеарните играчи в допълнение към двете суперсили и прочее), това ще бъде достижение. Освен това Путин и Байдън ще обсъдят обстановката в Украйна, Беларус, Сирия и Иранското нуклеарно съглашение, както и районните спорове.

На напред във времето още веднъж ще бъде силовият военно-стратегически съставен елемент, при който Русия и Съединени американски щати, първо, са сравними между тях, и второ, те имат неповторим опит. Да, това е на първо място опитът от Студената война, само че в този случай неговото актуализиране и възстановяване е потребно и перспективно.

Конфронтацията сред Русия и Съединени американски щати и Запада е от дълго време. В такива условия има смисъл Русия да търси вътрешни запаси за развиване в разнообразни области. В историята на Русия интервалите на борба със Запада нееднократно са подтикнали модернизацията на стопанската система и развиването на научно-техническия капацитет.

Едва след срещата в Женева ще се разбере дали Путин и Байдън ще съумеят да основат новото студено противостоене, с цел да избегнат затруднения и произшествия в връзките сред двете страни.

източник:

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР