В миналото Русия, която е член на БРИКС беше значителен

...
В миналото Русия, която е член на БРИКС беше значителен
Коментари Харесай

БРИКС: САЩ отвръща на удара на Китай

В предишното Русия, която е член на БРИКС беше забележителен снабдител на уран за Съединените щати за техните атомни електроцентрали.

Тази комерсиална динамичност обаче се промени, когато администрацията на Байдън наложи наказания на Русия поради нашествието ѝ в Украйна, което накара Съединени американски щати да спрат вноса на уран от Русия.  

Този ход беше подбуден от геополитическото напрежение сред Русия и групата БРИКС, което накара Съединени американски щати да се стремят към по-голяма автономия във връзка с главните запаси. Като главен консуматор на съветски уран, Съединени американски щати в този момент интензивно търсят различни източници на минерали, с цел да понижат зависимостта си.

Администрацията на Байдън предизвиква специалистите от промишлеността да проучат различни материали, по-специално бели метали, които биха могли да служат като жизнеспособни заместители на съветския уран.

Вътрешни представители на индустрията показват, че торият се преглежда като евентуално по-безопасен вид за зареждане на атомни електроцентрали спрямо урана. Според тези източници торият понастоящем е преди всичко в листата за изследване.

Пранай Вади, консултант на Белия дом по нуклеарните въпроси в Съвета за национална сигурност, акцентира нуждата да се обърне внимание на последствията от несъразмерното разчитане на Русия за нуклеарно гориво. Това прекалено разчитане визира освен Съединени американски щати, само че има и световни последствия.

В случай че Съединени американски щати сполучливо открият вътрешни други възможности на урана, има проекти за разширение на фабриката за обогатяване на уран в завода на Urenco в Юнис, Ню Мексико. Тази стъпка би понижила доста зависимостта на Съединени американски щати от съветския уран, като евентуално би провокирала позицията на Русия като основен снабдител на уран.

Съединени американски щати са ангажирани в по-обширна конкуренция с Русия, Китай и други страни от БРИКС, защото те преоформят международните търговски съюзи. Консорциумът БРИКС изследва благоприятни условия, като да вземем за пример осъществяването на трансгранични транзакции с потребление на локални валути, което би могло да съставлява предизвикателство за преобладаващата роля на щатския $.

За да се резервира статутът на щатския $ като международна аварийна валута, навременните ограничения на Белия дом са от решаващо значение. Макар че в началото вниманието е ориентирано към търговията с уран, допустимо е в бъдеще и други артикули да се сблъскат с сходни обстановки.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР