В миналото правителствата, които са оставали без парламентарна подкрепа, винаги

...
В миналото правителствата, които са оставали без парламентарна подкрепа, винаги
Коментари Харесай

Кабинетът „Петков“ - първият в българската история, свален след вот на недоверие

В предишното държавните управления, които са оставали без парламентарна поддръжка, постоянно са избирали да подадат оставка пред унижението да бъдат свалени от опозицията
Вотът на съмнение – сполучлив! Тази вест е невиждана в новата история на България.

Правителството на Кирил Петков не оцеля вота на съмнение, импортиран от опозицията. 123 депутати гласоподаваха " за " против 115 депутати " срещу ".

От 239 дали своят вот на съвещанието се записаха 181 депутати - 67 от Политическа партия, 59 от ГЕРБ-СДС 34 от Българска социалистическа партия 26 от Движение за права и свободи, 16 от Демократична България и 13 от Възраждане

Кирил Петков отива в историята, където ще бъде записано като първото – и към този момент само държавно управление, което бива свалено срещу волята му, по решение на Народното събрание. „ Беше чест за мен за повеждам държавно управление, което беше свалено от господин Пеевски, господин Борисов и госпожа Митрофанова. Това, което желая да съобщи ясно, че този избор е единствено една дребна стъпка към един дълъг път. Това, което не схванаха е, че по този начин не могат да завоюват борбата “, съобщи Петков откакто държавното управление му към този момент е в оставка и беше свален от Народното събрание.

Рамадан Аталай излезе, с цел да изясни, че гласът му от системата е регистриран като срещу, само че не е правилно.

Групата на Движение за права и свободи напусна залата, тъй като не пожела да слуша негативните вотове на Политическа партия. На излизане от залата Рамадан Аталай помаха за сбогом на кабинета " Петков ".

От трибуната на Народното събрание Искрен Митев от Политическа партия реши да чете постове от Facebook на негови почитатели.

До рухването на кабинета се стигна след раздор в ръководещата Четворна коалиция и изтеглянето на партия „ ИТН “. Лидерът на Има Такъв Народ Слави Трифонов стимулира решението си с разминаване във връзка с Скопие и упрекна довчерашните си сътрудници, че унищожават финансово страната. Без групировката на Трифонов кабинетът Петков остана с извънредно незадоволителните 109 депутати при нужни минимум 121 за оцеляване или 130-140 за удобно битие. Последва „ люспене “ в групата на Има Такъв Народ и подозрения за покупка на народни представители.

За да пресекат този развой, ПГ на ГЕРБ/СДС незабавно внесоха в Народното събрание избор на съмнение на тематика финансова политика. До последно имаше известия за опит за търговия с депутати и съществени подозрения дали кабинетът няма да оцелее като си напазарува нужната поддръжка.

В предишното не един път разделяне в ръководещи обединения оставя български кабинети без болшинство в Народното събрание. Винаги до момента обаче самите държавни управления са вземали решение да се отдръпват с някакво достолепие, като сами задействат процедурата по свалянето си, вместо да оставят всичко в ръцете на опозицията. Последният сходен случай беше през 2014 година, когато министър председателят Пламен Орешарски беше заставен да подаде оставка откакто от него и държавното управление му се отхвърлиха Движение за права и свободи.

През 2016 година АБВ напуснаха втория кабинет Борисов, само че това не беше съдбовно за оцеляването му, защото и без тях то имаше задоволителна парламентарна поддръжка. Няколко месеца по-късно Борисов самичък избра да хвърли оставка след краха на Цецка Цачева на президентските избори, което водачът на ГЕРБ разтълкува като смяна в публичните настроения и потребност обществото още веднъж да се произнесе.

Правителството на Филип Димитров през 1992 и до през днешния ден е единственото, паднало след избор на доверие – още веднъж по самодейност на министър-председателя
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР