В МФ e бил обсъждан закон, писан от Nexo, за

...
В МФ e бил обсъждан закон, писан от Nexo, за
Коментари Харесай

В МФ e бил обсъждан закон, писан от Nexo, за разплащане на крипто пари през БОРИКА

В МФ e бил обсъждан закон, писан от Nexo, за разплащане на крипто пари във валута през „ Борика “. Това е станало по времето на Асен Василев. Това беше доказано от МФ по време на първото съвещание на Временната комисия за определяне на обстоятелствата и събитията към активността на Nexo и Nexo Capital и обвързваните с тях лица, съобщава Financial Tribune. 

Представители на „ Борика “ и министерството застанаха пред депутатите, изслушан беше и шефът на Българска народна банка Димитър Радев, а Асен Василев прикани по-добре да бъдат извикани Nexo и прокуратурата. 

Първата среща на тематика по какъв начин може да бъде вкарана криптовалутата в системата за разплащане „ Борика “ е била на политическо равнище и това се е случвало по време на ръководството на Асен Василев. На втората среща е било разисквано какви интервенции могат да се вкарат, по какъв начин механически може да се извърши, както и дали има законови спънки това да се случи. 

От работната среща няма протокол, обясниха МФ, тъй като е била работна на равнище специалисти. Експертите не били викани повторно, тъй като и към днешна дата се чака въвеждане на общо европейско законодателство за криптовалутите. Разговорът приключил с констатацията, че е най-добре да се изчакат текстовете от Брюксел. 

На срещите е имало е представител Nexo, който в бил част от представителите на финтех асоциацията. 

Йордан Цонев от Движение за права и свободи акцентира, че „ Борика “ е главната система за разплащания у нас и има основно значение за чистотата на банковата и паричната система. 

„ Основна спънка пред приемането на този тип разплащане е, че не може да се подсигурява, че тези активи са чисти и не се реализира пране на пари през криптовалути “, означи и Петър Чобанов от Движение за права и свободи. 

„ Не може да се спре развиването на този бранш, само че той би трябвало да се контролира и управлява “, акцентираха от Министерство на финансите. 

Чобанов попита дали има представители на Nexo, с които се е водила преписка. 

От МФ обявиха, че с изключение на Георги Топалов, който е бил член на финтех асоциацията, мейли са получавали и от Елеонора Топалова. Тя е изпратила имейли на 14 и 17 юни. Те са представлявали разбори. Единият – „ Обща правна рамка на криптоактиви “, а вторият „ Политика против прането на пари и финансиране на тероризъм “. 

Десислава Трифонова попита Топалова в качеството си на каква е пращала мейли. 

От Министерство на финансите показаха, че са се ровили в документи от 7 месеца обратно и мъчно биха могли да кажат Топалова тъкмо като каква е изпращала мейли. 

От „ Възраждане “ заподозряха във „ тънък лобизъм “ Асен Василев и го попитаха преди да показват компанията и да заведат нейни представители в Министерство на финансите, дали са въобще са ревизирали активността на тази компания. От обясненията на министерството стана ясно, че това не е направено, каквато беше и обстановката с „ Джемкорп “.
 

 
 
21 Яну 20237421 Яну 2023238520 Яну 2023101820 Яну 202369020 Яну 202341820 Яну 20232136КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани10 Яну 2023332211 Яну 2023137619 Яну 202349028 Дек 20221021
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР