В местност Узана, Централна Стара планина на 29 септември 2018

...
В местност Узана, Централна Стара планина на 29 септември 2018
Коментари Харесай

Учреден е Български планинарски съюз


В околност Узана, Централна Стара планина на 29 септември 2018 година беше учредена нова национална организация Български планинарски съюз. Сдружението към този момент е записано като юридическо лице с нестопанска цел в социална изгода и цели обединяване на настоящи организации и хора за стабилно развиване в региона на планинския туризъм, действия и спортове. Това се споделя в известие на новоучредената организация до медиите.

Български планинарски съюз се състои от известни в средите физически лица, както и представители на сдружения, бъдещи членове на съюза. Всички те от дълго време работят за възстановяване на изискванията в планините, потвърдили са нееднократно, че могат да провеждат разнообразни мероприятия по възстановяване на инфраструктурата, подемат начинания за възобновяване на изоставени заслони и имат опит в проведено водене на огромни групи туристи от всички възрасти.

Планинският туризъм в България е в доста мъчно състояние - хижите и заслоните се продават, подаряват и изоставят. Туристическата инфраструктура на доста места е в плачевно положение. В Националните и Природни паркове се усвояват средства по планове, които не водят до нищо градивно. Не се подхващат ограничения към нарушителите в предпазените зони – придвижване на МПС, бракониери, иманяри. Планинската Спасителна Служба не разполага със средства за съоръжение и бази, само че избавя човешки животи съвсем всекидневно. Липсва планинарска просвета измежду огромна част от популацията, което е причина за неподходящо влияние върху околната среда и първите резултати към този момент са налице.

Заедно можем да си сложим по-високи цели, можем да реализираме по-значими каузи. Но и да носим по-голяма отговорност. Българските планини към този момент публично имат още един огромен съдружник. Български планинарски съюз е правоприемник и последовател на положителните практики, открити с времето. Смятаме, че с помощта на опита, знанията и към този момент показаните положителни резултати можем да работим взаимно с държавните институции за основаване на един резистентен модел що се отнася до туристическото придвижване в България.

Ето няколко от многото образци за осъщественото от членовете на Български планинарски съюз през последните години:

● Маркирани са и почистени към 100 маршрута (в това число по Е3 и Е8) с дължина 800 км

● В момента се маркират и следва маркиране на още толкоз маршрута с дължина над 900 км

● Поставени бяха над 600 бр указателни табели, следва слагане на още 800.

● На доста места се подменят колове, следва слагането на нови, дори по трасета, където не е имало такива преди.

● Много хижи се снабдиха с интернет, уеб камери, метеорологични станции и слънчеви панели гратис.

На 02 декември 2018 година от 13 часа в Дом на културата Искър - концертна зала (гр. София, бул. Кръстю Пастухов 23) ще се организира дискусионна среща – Кръгла маса по въпросите на планинския туризъм, действия и спортове в България, проведен от Българския планинарски съюз.

Основните цели, които учредителите и членовете на Съюза слагат пред себе си са:

● По-достъпни и приветливи планински пътеки;

● Възстановяване и създаване на хижи, заслони и съпътстваща инфраструктура;

● Промяна в мисленето на виновните институции, свързани с планините и планинския туризъм;

● Изграждане на планинарска просвета измежду хората, посещаващи планините в България;

● Съхраняване на природата и съграденото в планините за поколенията;

● Обучения за младежите, учениците и децата, работа по тяхното приобщаване към природата и смяна на заседналия метод на живот, тъй като здравето е най-ценното, което имаме.

Български планинарски съюз се ангажира да работи намерено и транспарантно. В изгода на планините, на планинарите, колоездачите, алпинистите, водачите, скиорите, пещерняците, ориентировачите, бегачите, спасителите, скаутите и всички останали, за които времето измежду природата е скъпо.

Към Български планинарски съюз ще бъде основан Консултативен съвет от специалисти – физически и юридически лица, които ще дават оферти, експертни отзиви и оценки за избрани действия.

Всички знаем, че би трябвало смяна, нужни са действителни дейности и по-голяма отговорност! Обединени, имаме причина за по-значими каузи и можем да си слагаме по-високи цели. Планините на България заслужават по-добра грижа и не щеш ли дружно направихме още една огромна крачка напред към това. Знаем какво е нужно и без да пестим сили продължаваме да работим за възстановяване на изискванията за планински туризъм в страната.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР