В мемориален комплекс на частната военна групировка Вагнер е поставена

...
В мемориален комплекс на частната военна групировка Вагнер е поставена
Коментари Харесай

Мемориал с номерата на над 20 000 убити наемници от Вагнер е поставен край Краснодар

В мемориален комплекс на частната военна формация " Вагнер " е сложена нова възпоменателна плоча, с която са почетени над 20 000 бойци, починали в Украйна, заяви Радио Свободна Европа (RFE/RL).

От началото на мобилизацията в съветската войска са починали общо минимум 25 000 души, написа. Новооткритата плоча демонстрира, че съветските военни загуби евентуално са доста по-големи в сравнение с се смяташе до момента. Украинската войска прави оценка загубите в съветската войска на към 277 000. Това включва и ранените, като доста анализатори считат, че тази цифра е повишена.

Мемориалният комплекс е ситуиран покрай параклиса в град Горячий Ключ в Краснодарския край. На 20 километра от мемориала има гробище, където са заровени множеството починали наемници от групировката. Кръстовете на гробовете в него бяха съборени през август.

На новата възпоменателна плоча са изписани номерата от идентификационните медальони на починалите, като съгласно канала в Телеграм „ Разгрузка Вагнера " “, обвързван с групировката, става дума за над 20 000 наемници.

Тази цифра съответствува с броя на починалите военни, който създателят на компанията Евгений Пригожин загатна през май 2023 година Половината от този брой по негови думи са някогашни пандизчии, наети в съветски колонии.

Според ветерана и създател на Телеграм канала „ Титушки Краснодар ” Виталий Вотановски, който пръв разгласява фотография на гробовете на починалите в Украйна вагнеровци в село Бакинская, към началото на септември е имало към 850 гроба в гробището на " Вагнер ".

Вотановски откри гробището в Бакинская през декември 2022 година То, както и откритият по-рано дребен колумбарий наоколо до параклиса в Горячий Ключ (на към 10 км сред двете гробища), се намира наоколо до базата на специфичните елементи на Главното разследващо ръководство (ГРУ) в Молкин.

Преди там е бил ситуиран центърът за образование на наемници на " Вагнер ". В края на декември 2022 година Пригожин удостовери, че гробището в село Бакинская принадлежи на " Вагнер ".

" Вагнер " изигра основна роля във войната в Украйна. В края на юни групировката отпред с Евгений Пригожин, доближен до съветския президент Владимир Путин, против формалната власт с претекста, че на наемниците в Украйна не се изпраща задоволително оръжие. Путин назова случилото се и " изменничество ".

След това Москва реализира съглашение с Пригожин, с което протестът беше преустановен. Голяма част от наемниците се реалокираха в Беларус или се причислиха към съветската войска. Пригожин и други представители на " Вагнер " през август.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР