В Мексико е толкова горещо, че маймуните гаулайтери падат мъртви

...
В Мексико е толкова горещо, че маймуните гаулайтери падат мъртви
Коментари Харесай

Заради горещините в Мексико: Мъртви маймуни падат от дърветата

В Мексико е толкоз горещо, че маймуните гаулайтери падат мъртви от дърветата , написа „ Асошиейтед прес “.

По данни на групата за запазване на биоразнообразието в Усумасинта , от 16 май насам в щата Табаско, крайбрежието на Мексиканския залив, са открити минимум 138 мъртви екземпляра от тези приблизително огромни примати, които са известни с ревящите си гласове. Други са били избавени от поданици, в това число петима, които са били откарани при локален ветеринар, който се е борил да ги избави. Ето какво съобщи доктор Серхио Валенсуела :

„ Те дойдоха в сериозно положение, с дехидратация и тресчица. Бяха тромави като парцали. Това е топлинен удар. “

Жестоката гореща вълна в Мексико е обвързвана със гибелта на минимум 26 души от март насам, само че ветеринари и спасители настояват, че тя е умъртвила десетки, а може би и стотици маймуни гаулайтери. Във вторник на към една трета от територията на страната температурата доближи 45 градуса по Целзий (113 градуса по Фаренхайт).

В град Теколутиля , Табаско, мъртвите маймуни стартират да се появяват в петък, когато локалният непринуден противопожарен и избавителен отряд се появява с пет от съществата в леглото на камион.

Обикновено маймуните гаулайтери са мускулести и някои от тях могат да доближат височина от 90 см, а опашките им са също толкоз дълги. Някои мъжки екземпляри тежат повече от 13,5 кг и могат да живеят до 20 години. Те са снабдени с огромни челюсти и застрашителен набор от зъби и кътници. Но най-много са известни с лъвския си плач, който не подхожда на размерите им. В понеделник Валенсуела разяснява:

„ Те (доброволците) помолиха за помощ, попитаха ме дали мога да прегледам някои от животните, които имаха в камиона си. Казаха, че нямат пари, и ме попитаха дали мога да го направя гратис. “

Ветеринарният доктор сложил лед на дребните куцящи ръчички и крачета и ги свързал с интравенозни капки с електролити . Засега маймуните наподобява се възвръщат . Някога безчувствени и елементарно манипулируеми, в този момент те са в клетките в кабинета на Валенсуела.

„ Те се възвръщат. Агресивни са… още веднъж хапят “, споделя той, отбелязвайки, че това е здравословен знак за нормално внимателните същества.

Повечето нямат подобен шанс. Биологът Жилберто Позо преброи към 138 от животните, които са мъртви или умират на земята под дърветата. Измирането е почнало към 5 май и е достигнало своя връх през уикенда. Позо посочи:

„ Падаха от дърветата като ябълки. Бяха в положение на тежка дехидратация и умираха в границите на няколко минути. “

Позо е на мнение, че рухването от десетки метри нагоре нанася спомагателни вреди, които постоянно довършват маймуните.

Позо изяснява смъртните случаи със „ синергията “ на няколко фактора, измежду които високите температури , сушата , горските пожари и изсичането на горите , които лишават маймуните от вода, сянка и плодовете, с които се хранят, като отбелязва, че към момента не може да се изключи съществуването на патоген, болест или различен фактор.

За жителите на парливия, мочурлив и затрупан с джунгли щат Табаско маймуната гаулайтер е скъп, емблематичен вид; локалните хора споделят, че маймуните им демонстрират какъв брой е часът, като вият на зазоряване и на здрачаване. Позо споделя, че локалните хора, които той познава с помощта на работата си в групата за запазване на биоразнообразието в Усумасинта , са се пробвали да оказват помощ на маймуните, които виждат към фермите си. Но той отбелязва, че това може да се окаже нож с две остриета.

„ Те падаха от дърветата, а хората се трогваха и отиваха да оказват помощ на животните, слагаха им вода и плодове “ , разяснява Позо и продължи:

„ Искат да се грижат за тях, най-много за дребните маймунки, да ги осиновят. “

„ Но не, истината е, че бебетата са доста деликатни, те не могат да бъдат в къща, където има кучета или котки, тъй като в тях има патогени, които евентуално могат да бъдат съдбовни за маймуните гаулайтери “ , посочи той и акцентира, че те би трябвало да бъдат рехабилитирани и пуснати на независимост.

Групата на Позо е основала специфичен пункт за възобновяване на маймуни – сега в него се намират пет маймуни, само че са наранени и птици и влечуги – и се пробва да провежда екип от профилирани ветеринарни лекари, които да поставят нужните грижи за приматите .

Със забавяне федералното държавно управление призна за казуса в понеделник, като президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор съобщи, че е научил за него от обществените медии. Той поздрави Валенсуела за напъните му и съобщи, че държавното управление ще се стреми да поддържа работата.

Лопес Обрадор признава казуса с горещината „ Никога не съм я усещал толкоз мощно, колкото в този момент “ – само че по думите му има и доста човешки проблеми , с които би трябвало да се оправи.

До 9 май най-малко девет града в Мексико сложиха температурни върхове, като в Сиудад Виктория в граничния щат Тамаулипас температурата доближи 47 градуса по Целзий.

Поради преваляванията под междинното равнище в съвсем цялата страна през тази година, езерата и язовирите пресъхват и водните ресурси се изчерпват. Властите би трябвало да доставят вода с камиони за всички потребности – от лечебните заведения до пожарните екипи . Ниските равнища в язовирите на водноелектрическите централи способстваха за спиране на електрозахранването в някои елементи на страната.

Потребителите също усещат жегата. В понеделник най-голямата в страната верига магазини за бързооборотни артикули OXXO заяви, че на някои места лимитира покупките на лед до два или три пакета на клиент.

„ В интервала на високи температури OXXO подхваща ограничения, с цел да обезпечи доставки на артикули за нашите клиенти “ , се споделя в изказване на компанията майка FEMSA, в което се добавя:

„ Ограниченията на продажбата на лед в торбички имат за цел да подсигуряват, че по-голям брой клиенти могат да си купят този артикул. “

Но за маймуните това не е въпрос на комфорт, а на живот и гибел.

„ Това е стражеви тип “ , изясни Позо, имайки поради резултата на канарчето в мината, при който един тип може да каже доста за екосистемата. Той разказа протичащото се по този начин:

„ Той ни споделя нещо за това, което се случва с изменението на климата. “

Ирландия и Норвегия ще признаят палестинската автономност

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР