В международния ден на Черно море, 31 октомври, започва предизвикателството

...
В международния ден на Черно море, 31 октомври, започва предизвикателството
Коментари Харесай

Търсят се идеи за преизползването на 7 тона пластмаса, извадена от Черно море

В интернационалния ден на Черно море, 31 октомври, стартира предизвикването Hack-A-Plastic, което търси креативен хрумвания и планове за преизползването на 7 тона пластмаса, извадени от Черно море.

Инициативата е на “Черноморски улов ", които се обръщат към дизайнери, художници, актьори, архитекти, технолози, студенти, стартъпи, организации и всеки, който милее за Черно море и има добра концепция какво може да се сътвори с пластмасовите боклуци, които риболовците вадят от него.

“Черноморски улов ” и рибарското съдружие “Черноморски изгрев ” стартират акцията “Най-ценният улов ” през 2020 година и за 2 години 25 кораба събират над 7 тона боклуци от морето, измежду които има към 4,5 тона остарели риболовен мрежи от пластмаса.

Hack-A-Plastic е идната стъпка в самодейността - съревнование за непредвидени, изобретателни, смели решения, по какъв начин да преизползваме събраната пластмаса, с цел да се трансформира " Най-ценния улов “ в резистентен, дълготраен план и в нещо потребно.

Заданието, журито, премиите и разпоредбите за присъединяване в предизвикването са показани онлайн и в изложбата “Скритото море ”, която продължава до 6 ноември в изложба Credo Bonum. Изложбата сблъсква няколко гледни точки за българското море посредством фрагментите на двама фотографа. Иван Атанасов демонстрира някои от най-запазените и непокътнати от човешка ръка диви заливи по крайбрежието, а Неделчо Хазърбасанов споделя историята на хората, които с изключение на, че безусловно вадят храната си от него, имат и основна роля за опазването му. В центъра на експозицията е и друга позиция, показана посредством апаратура от извадената от морето пластмаса.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР