В медийното пространство през различни канали се разпространява невярна информация.

...
В медийното пространство през различни канали се разпространява невярна информация.
Коментари Харесай

НА ЖИВО: Как държавата ще бори фалшивите новини в социалните мрежи?

В медийното пространство през разнообразни канали се популяризира погрешна информация. В изискванията на война наоколо до нашите граници се регистрира усилване на дезинформацията. Затова е значимо да чуем представители на страната, какви ограничения се подхващат против тези операции, разгласи ръководителят на Комисия по вътрешна сигурност и публичен ред при започване на съвещанието.

Държавата не е тази, която да каже кое е истина и кое не. Ние споделяме полезностите за свободата на информацията, която е и главен европейски либерален принцип. Още при започване на войната в Украйна се свързахме с Facebook, която е най-споделяната обществена мрежа. Прави усещане, че подправената информация се популяризира от неистинен профили. Има и консуматори, които споделят дадена информация, след което биват блокирани. Това съобщи министърът на електронното ръководство по време на чуване в Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред по отношение на организацията на страната за противопоставяне на подправените вести, прокарвани през обществените мрежи, съобщи кореспондент на Novini.bg.

До момента няма държавен орган, който да има експлицитни пълномощия в тази посока, призна министърът на електронното ръководство. Той добави, че министерството няма силова роля.

„ Ще създадем звено за мониторинг и разбор, което да следи какво се случва в медийния пейзаж. Ще следи трендове и тематики и по кое време те се появяват. На тази база на получената информация ще изготвя отчети и ще ги изпраща на другите министерства “, изясни министър Божанов.



„ Наскоро и на мен ми беше изпратена подправена вест. Досега нямам отговор за какво логаритъма е избрал мен, с цел да ми предложи сходно наличие “, съобщи.

Министърът на електронното ръководство посочи, че и сега в Наказателния кодекс има точки, по които могат да се преследват тролове, разпространяващи подправени вести.

Очаквайте детайлности.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР