В македонския парламент беше дадено началото на първата фаза от

...
В македонския парламент беше дадено началото на първата фаза от
Коментари Харесай

Без резултат премина първият ден от дебатите в Македония

В македонския парламент беше обещано началото на първата фаза от приемането на конституционните промени, които биха разрешили промяна на името на страната на Северна Република Македония.

Възможно е дебатите да продължат цяла седмица, занапред обаче е ясно, че с цел да стартира процедурата за смяна в Конституцията, са нужни гласовете на 80 депутати. До момента толкоз не са обезпечени.
Зоран Заев прикани за национално помиряване Речта му в македонския парламент беше изтълкувана като предложение за прошка на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ
Затова министър председателят на страната Зоран Заев прикани за национално помирение:

„ Крайно време е да кажем стоп на процеса на разделяне. Кулминацията беше достигната на 27 април 2017 година. Щяхме да се убием пред очите на всички. Снимките от кървавите конфликти стигнаха до всички. Ето случай да си простим”, предложи той.

ВМРО-ДПМНЕ обаче остава твърдо на позицията си и упорства точката за измененията да бъде отхвърлена, а държавното управление да подаде оставка. Опозицията попита още за какво е изнемощял разновидността за името Илинденска Македония.
Взривоопасна ли ще е процедурата за смяна на македонската Конституция? Коментар на някогашния ни дипломат в Македония Александър Йорданов
Ако смяната в Конституцията пропадне, се отива на изключителни избори.

Протестиращи се събраха пред постройката на Народното събрание преди началото на дебатите в 12 часа. Те блокираха придвижването и затвориха улицата.

Дошлите хора, сходно на настроенията в Народното събрание, също бяха разграничени в мненията си. Някои са срещу измененията, други пък поддържаха премиера Зоран Заев и се оповестиха „ за” контрактуваното с Гърция име – Република Северна Македония.
Македонският парламент ще гласоподава измененията в Конституцията за името на страната Референдумът по този въпрос се провали, само че той имаше единствено съвещателен темперамент
Подкрепа за Заев пристигна и оттатък океана. Конгресът на Съединени американски щати насочи в писмо, адресирано до македонския министър председател, поощрение за пристъпване към конституционните промени, като изрази убеденост, че разногласията би трябвало да бъдат загърбени в името на евроатлантическата интеграция на Македония.

Дебатите не престават и на следващия ден.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР