В мъгливото утро на 20 януари 2023 г. един от

...
В мъгливото утро на 20 януари 2023 г. един от
Коментари Харесай

Край с не бъди зъл: Тоталната промяна на Google е в действие

В мъгливото утро на 20 януари 2023 година един от чиновниците на Гугъл още пие първото си кафе, когато получава извънредно известие за неточност при опит да влезе във вътрешната система, с цел да започва работния си ден. Негов сътрудник има същия проблем, само че се оказва, че мениджърът му е в отпуск и няма към кого да се обърне. Слуховете стартират да се носят по-бързо от скоростта на светлината, до момента в който по същото време телефонът на трети чиновник се тресе от вибрациите на известия от сътрудници с въпроса " Всичко наред ли е? ".

Тримата чиновници, които разкриват историите си пред CNN с изискване за цялостна анонимност, са измежду 12 000-те служащи, съкратени от Гугъл в този ден. Макар че това са най-мащабните съкращения в историята на компанията, методът, по който са осъществени, шокира освен тези, които се разделят с работата си, само че и всички останали в бранша.

Сред съкратените не са единствено редови чиновници. Ветерани, които работят там от десетилетия, хора, които по това време са в болничен и даже служителка, която всеки миг чака второто си дете, са съкратени без никакво пояснение, без опция да се сбогуват с сътрудниците си или най-малко да опаковат персоналните движимости от бюрата си, описват някогашни чиновници пред CNN.

Невъзможната задача " гальовен капитализъм "

Този метод на Гугъл наподобява несъответстващ с демонстрираната досега корпоративна просвета. От години Гугъл е пример на компания, която слага благосъстоянието на чиновниците си преди всичко - факт, който е съвсем толкоз значим за публичния ѝ имидж, колкото и продуктите, които създава.

От самото й учредяване, компанията дава на чиновниците си освен главен пакет с хонорари и застраховки, само че и редица привилегии - безвъзмездна гурме храна, антистрес разтривки в офиса и обезпечена професионална грижа за децата.

Компанията ангажира чиновниците си с обща задача и ги предизвиква да споделят свободно даже сериозни мисли на работното място.

Според съкратените чиновници обаче, смяната е била в ход от години. Културата, в която се ценят откритостта и шерването на откровено мнение, все по-често е подлагана на тествания и от вътрешни кавги, напускания, публичен напън и следене „ под лупа “ от висшите мениджъри. Въпреки напъните на предходните ръководители, или по-скоро поради тях, Гугъл незабелязано, само че несъмнено се трансформира в една класическа корпорация.

Професорът от Вашингтонския университет Маргарет О'Мара, която наблюдава еволюцията в Силициевата котловина, разяснява, че уволненията по е-поща " отразяват точно казуса, че Гугъл се е трансформирала в огромна бюрократична компания ". Това разгръщане прави " изключително мъчно " за Гугъл " да поддържа имиджа си на " по-мил, по-нежен капитализъм, насочен към хората ".

Потърсени за коментар от CNN, Гугъл насочват медията към обява в блога си по отношение на съкращенията през януари. Компанията дефинира случилото се като " мъчно решение, с цел да се подготвим за бъдещето " в изискванията на сложна икономическа конюнктура и се извинява, че " ще се сбогува с необикновено надарени хора, за чието наемане са положени огромни старания и с които е било наслаждение да се работи ".

Промените в Гугъл са емблематични за процесите в Силициевата котловина, бележещи неуспеха на създателите на компании да осъществят концепциите си по друг метод, само че в последна сметка са принудени да се съгласят с Уолстрийт и да одобряват законите на корпоративния опит.

През последните месеци други огромни софтуерни колоси също редуцираха хиляди служащи, най-вече от по-експерименталните си, новаторски подразделения, защото промишлеността се сблъсква с действителността.

Технологиите не са ваксинирани

" Мисля, че технологиите може би към този момент не са ваксинирани ", счита някогашен чиновник, добавяйки, че съкращенията са " нещо като първата стъпка или може би последната стъпка на Гугъл и доста други софтуерни компании да станат малко по-нормални ".

Когато Клеър Стейпълтън се причислява към Гугъл през 2007 година, компанията е относително нова и преди малко се е озовала на върха на листата на Fortune за 100-те най-хубави компании за работа. През първите си години там служителката работи в региона на маркетинга и става известна като " Бардът на Гугъл " поради вътрешните имейли, които изпраща, възхвалявайки културата на компанията.

" За мен това не бяха пързалките и стените за катерене, нито фактът, че възстановяваха разноските ти за Wi-Fi, за мен в действителност ставаше въпрос за хората и ми пукаше за задачата и чувството, че това място е креативна и свободна зона ", изяснява Стейпълтън пред CNN.

Основателите на Гугъл Лари Пейдж и Сергей Брин пишат в първото си писмо до акционерите през 2004 година, че " Гугъл не е обичайната компания. Нямаме желание да се превърнем в такава. " Сред главните постулати на компанията, изложени в това писмо, е, че " нашите чиновници, които са се нарекли гугълци, са всичко ", а на акционерите е казано " да чакат от нас да прибавяме придобивки за чиновниците, а не да ги понижаваме с течение на времето ".

Компанията натъртва на посланието, че чиновниците ѝ са част от една по-голяма задача - да създадат света по-добро и по-интелигентно място.

Гугъл е известна с това, че разрешава на чиновниците да прекарват 20% от времето си в странични планове, които от време на време се трансформират в същински артикули. Дългогодишни някогашни чиновници си спомнят времето, когато Пейдж и Брин към момента провеждат ежеседмични срещи на всички чиновници, известни като " TGIF ".

Други описват за към момента съществуващата процедура по време на изявленията за работа да се ревизират евентуалните нови чиновници за " гугълство ", т.е. за личностно сходство с културата на съдействие и неприкритост на компанията.

Примерът на Гугъл слага началото на вълна от подражателство от конкурентните компании. Появяват се от ден на ден офиси с отворени пространства, маси за пинг-понг, първокласни събития отвън работно време и тиймбилдинги на мечтани дестинации.

" Постъпвай вярно "

Но мнозина показват 2015 година като повратна точка.

След като Рут Порат, някогашен основен финансов шеф на Morgan Stanley и една от най-влиятелните дами на Уолстрийт, става финансов шеф на Гугъл, е оповестено, че компанията ще бъде преструктурирана, с цел да се отделят Гугъл и другите амбициозни планове в дъщерни сдружения на Alphabet.

Приблизително по това време Гугъл отстранява от своя кодекс на държание израза " не бъди злобен ", като го заменя с " постъпвай вярно ".

" Наемате банкери и финансови шефове от Уолстрийт и тогава те са склонни да желаят да угодят на Уолстрийт. Започвате да се отдалечавате от това, което може би са желали създателите ", изяснява някогашен чиновник, обиден от съкращенията. Но прибавя, че самите създатели също са част от играта, " тъй че те се подписват под това ".

Преминаването от Гугъл към Alphabet основава предпоставки за голям растеж в цените на акциите на компанията, само че също по този начин трансформира естеството на това какво значи да работиш за софтуерния колос, сподели Камерън Рут, продуктов управител, който е измежду съкратените през януари. Изведнъж доста от най-амбициозните планове са отделени в други бизнес звена.

Културата и репутацията на Гугъл са в допълнение подложени на тестване с поредност от събития през 2017 година и 2018 година, когато чиновниците провеждат всеобщи напускания в символ на митинг против толерирането на полов тормоз и дискриминация. Служителите са загрижени за бизнеса на Гугъл с военните, работата с Китай и обвиняванията, че компанията отмъщава на служащи, които я подлагат на критика. След митингите Гугъл прави някои позитивни промени, само че и в допълнение стяга разпоредбите за вътрешна бистрота и неприкритост.

Клеър Стейпълтън, която е измежду уредниците на митингите и напуща Гугъл през 2019 година, упреква компанията в персонално възмездие. В момента тя е измежду създателите на бюлетина Tech Support, ориентиран към работещите в промишлеността и твърди, че " една от главните повратни точки " е била, когато Гугъл е отменила обществения достъп до документи в страницата си и до обществените събития в календара на други служащи.

" Това е превъзходен образец за напрежението, което се сътвори, откакто до тогава всички имаха отворени календари ", споделя тя, " Това, че можеш да видиш календара беше детайл от културата ни - ние сме толкоз доверчиви и отворени. И внезапно те желаеха да върнат това обратно, с цел да защитят ръководството си ".

Според някогашните чиновници, Гугъл е понижила материалните придобивки като разтривки в офиса и бюджетите за пътувания и срещи отвън работно вреем. " Мисля, че доста от нас се надяваха, че това ще е задоволително, с цел да запазим работата си, тъй като те редуцират всички тези разноски ", споделя един от съкратените.

Друг някогашен чиновник се е разочаровал, откакто неведнъж е бил " изключван от диалози " и планове, до момента в който е опитвал да упорства за практики за богатство на сътрудниците си. В последна сметка, той е бил заставен да вземе отпуск поради бърнаут и към момента е в подобен, когато схваща, че е уволнен през януари.

Митът за работната нравственос

Гугъл, сходно на други софтуерни компании, показа съкращенията като икономическа нужда. През последните две години Alphabet усили работната си мощ с повече от 50 000 чиновници, защото бурното търсене на услугите ѝ по време на пандемията усили облагите. Но през последните тримесечия главният бизнес на компанията в региона на цифровата реклама се забави, защото страховете от криза карат рекламодателите да понижат разноските си.

" Компанията се сблъсква с някои действителни провокации, без значение дали става въпрос за юридически и регулаторен декор... и имаме макроикономически декор, който в най-хубавия случай е нерешителен ", сподели Скот Кеслър, световен началник на софтуерния бранш в изследователската компания Third Bridge. През февруари Alphabet разгласи внезапен спад на облагата за последните три месеца на 2022 година, а през настоящото тримесечие се чака облагата още веднъж да намалее на годишна база.

Гугъл не е постъпила безконтролно към чиновниците, с които се разделя. Те са получили минимум 4 месечни заплати като обезщетение, в допълнение към други добавки, което е измежду най-щедрите пакети, предоставени на неотдавна съкратени чиновници от софтуерните колоси, аргументират се в отбрана от компанията. Въпреки това, съгласно сегашни и някогашни чиновници, съкращенията са породили неустановеност и отчаяние измежду оставащите да работят.

Работниците, които остават в компанията, са " ядосани " и " уплашени ", че може да има още съкращения, без гаранция, че положителните резултати или дългият стаж ще ги защитят, споделя Хейдън Лоурънс, сегашен инженер в Гугъл.

" В софтуерния бранш съществува един мит, в който доста хора имат вяра, че с добра нравственос и положително показване ще могат да останат на работа ", споделя Лорънс пред CNN. " Но мисля, че видяхме, че не можеш да разчиташ единствено на това, че самостоятелно правиш всичко допустимо, а би трябвало да работим групово и да се организираме. "

През уикенда служащи на Гугъл по целия свят разпространиха петиция, в която приканват за по-добро справяне с уволненията в компанията, в това число претенции за предпочитано запълване на новите позиции с неотдавна съкратени чиновници и съблюдаване на планувания наставнически и различен фамилен отпуск.

" Никъде гласовете на служащите не са взети поради по подобаващ метод, а ние знаем, че сме по-силни дружно, в сравнение с поотделно ", се споделя в отвореното писмо, подписано от повече от 1400 чиновници.

Засиленото възприятие на неустановеност не визира единствено обособените чиновници, само че и рискува да унищожи изцяло първичната вътрешна просвета на Гугъл.

Бившите чиновници означават, че концепцията за " психическа сигурност " - за която някогашният началник на отдел " Човешки запаси " на Гугъл Ласло Блок съобщи, че е основна за културата на компанията, се компрометира, когато чиновниците се тормозят дали няма да са идващите.

" Гугъл като че ли споделя, че към този момент не се интересува от това и го показва посредством съкращенията и метода, по който приказва за редуциране на спомагателните придобивки и други сходни неща ", споделя Стейпълтън. Дори известията, че Гугъл е помолила някои чиновници да споделят бюрата си в изискванията на редуциране на офиси, наподобява отразяват тази смяна. " Сякаш към този момент даже не си пълновръстен човек в компанията. Просто преди беше толкоз друго. ", добавя тя.

Според Стейпълтън, Гугъл съвсем несъмнено ще остане мечтано място за работа, само че повече поради материални придобивки като заплата, в сравнение с поради творчеството и другарството, които в миналото определяха културата на компанията. С други думи, към този момент ще бъде възприемана като по-традиционна.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР