В мъгла е обгърнат отговорът на въпроса какви конкретни мерки

...
В мъгла е обгърнат отговорът на въпроса какви конкретни мерки
Коментари Харесай

Мъгла обвива борбата с мръсния въздух

В мъгла е обхванат отговорът на въпроса какви съответни ограничения ще вземат седемте общини, утвърдени за европейско финансиране в битката против замърсяването на въздуха от битовото отопление, сподели изследване на “Труд ”.

Местните управи на Пловдив, Бургас, Видин, Димитровград, Монтана, Смолян и София занапред ще вършат изследвания какви са най-хубавите разновидности за понижаване на фините прахови частици с показател 10, които са най-опасни за здравето и живота на хората.

Между общините ще бъдат разпределени 111 442 101 лв. по Приоритетна ос 5 на Оперативна стратегия “Околна среда ” (ОПОС) – “Подобряване на качеството на атмосферния въздух ”.

Кметствата са определени по избрани критерии, като главните бяха да е налице настояща стратегия за битката против смога и избрани наднормени равнища на замърсен въздух. 17 общини не бяха утвърдени за финансиране, а седемте би трябвало да подпишат контракти с Управляващия орган (УО) на ОПОС към Министерството на околната среда и водите. Спуснатите от там условия са, че тактиките на общините против смога би трябвало да са на два стадия. Първият е изследователски – т.е. да се набележат съответните ограничения, на които всяка локална администрация ще заложи. Но и ограниченията са лимитирани. Старите печки на твърдо гориво (дърва, въглища), могат да се сменят с такива на пелети или различен тип биомаса, уреди на ток (климатици), или определените семейства да бъдат включвани към мрежи на парно или природен газ, където има такива.

Проблемът е, че в парите от Брюксел е заложено присъединение към газоразпределитени или топлофикационни мрежи единствено, в случай че до постройката има тръби. Дори и тогава това е най-скъпата част.

Много скъпо за България излиза и отоплението на пелети – в случай че на дърва едно семейство може да изкара зимния сезон с към 600 лв., то с пелетите сметката отива на 1500 лева Нужно е и настрана помещение, където да се складират. А с климатик фактурата за ток се покачва най-малко двойно.

Още не е ясно и по какъв начин ще аплайват семействата, които желаят да сменят метода си на отопление.

“Труд ” попита утвърдените общини имат ли към този момент някаква концепция на какви тъкмо ограничения ще се спрат. От получените отговори се вижда, че в навечерието на подписването на договорите с Управляващия орган на ОПОС кипи подготовка за изследванията и анализите, а какво ще се прави, остава някъде в бъдеще време. Причината явно е в програмата за асимилиране – тя изисква наложителни анкети и чак по-късно е подмяната на старите отоплителни уреди. Общините единствено се преценяват с условията, които подсигуряват мудна, тромава и неефикасна битка против смога.

Спорният миг е, че ограниченията са лимитирани до най-малко. От Управляващ орган на ОПОС се оправдават, че по този начин са им спуснати от Брюксел и който не влезе в рамката, ще връща парите. Така в края на предходната година на последното съвещание на Комитета за наблюдаване на ОПОС, провело се в София, отпадна слагането на електростатични филтри на комините. Мярка, избрана от редица специалисти като най-ефикасната и бързо използвана за България. Това се потвърждава и от политиката на Столичната община, която нееднозначно сподели, че ще търси пари отвън европейското финансиране за слагане на филтри на комините (виж карето).

Но на национално равнище ще се вършат изследвания и едвам след тях ще е същинската част. Дотогава не е ясно още какъв брой зими с токсичен въздух ще преживеят българите.
 Филтрите за комини подсигуряват сред 75 и 80 % хващане на ФПЧ. Филтрите за комини подсигуряват сред 75 и 80 % хващане на ФПЧ.
София: 55 000 семейства на твърдо гориво

Близо 44 милиона лв. ще получи Столичната община от ОПОС. Заради вкарването в рамка от Управляващ орган на ОПОС, локалната администрация на София също ще се ориентира към печки на пелети, климатици. Въпреки това Следствен отдел към окръжна прокуратура търси финансиране и за изпадналите от Прироритетна ос 5 ограничения, като филтрите за комини.

В края на ноември кметът Йорданка Фандъкова участва на проява на уредите в столичния квартал Красна поляна, където бяха инсталирани 10 от тях.

Фандъкова уточни, че имат данни от различен пилотен план с един филтър. Те показвали успеваемост при хващане на ФПЧ сред 75 и 80 %.
Отделно съгласно събраната информация се виждало, че близо 55 000 семейства в София се отопляват на дърва и въглища. Целта е в идващите 3 години на 30 % от тях старите печки да бъдат сменени с нови екологични уреди.

Пловдив: 2 години инспекции след промяната на печката

Община Пловдив стартира огромно изследване с какво и при какви условия хората биха заменили печките на дърва и въглища. Анкетите ще започват в регион “Централен ”. Идеята е като резултат от това допитване администрацията да избере насоките за асимилиране на сумата от 13 862 000 лева, които Пловдив ще получи по ОПОС за възстановяване на качеството на въздуха.

“Проучването ще бъде придружено с огромна разяснителна акция, тъй като би трябвало да разбираем на хората какъв би бил разходът им за ток, в случай че преминат на климатик, примерно. А там, където има опция, ще питаме хората дали са склонни да се отопляват с газ или парно ”, изясни за “Труд ” шефката на отдел “Екология ” Василка Чопкова.

В общината още обмислят анкетната карта, тъй като има доста въпроси, които би трябвало да бъдат изяснени. Например, в случай че с евросредствата бъде платена замяната на печката на дърва и въглища с различен тип отопление, получателят на тази помощ ще би трябвало да одобри, че 2 години по-късно ще бъде обект на мониторинг. А това значи, че ще би трябвало да обезпечи достъп до дома си за инспекция употребява ли се новият апарат и какви са резултатите. Трябва да бъде заложен и механизъм за надзор при промяна на собствеността, тъй като, в случай че човек си продаде жилището, газифицирано да вземем за пример със средства по програмата, купувачът ще би трябвало да наследи уговорката по мониторинга.

Смолян: Синьото гориво – непознато

“В първия стадий на плановете по ОПОС се планува всяка община да направи разбор по отношение на настройките на хората за желания вид гориво и апаратура. На последващо място да се проучват квадратурите на другите типове семейства. След това общината ще подходи самостоятелно към всяко домакинство предвид на потребностите и декларираните желания ”, сподели за “Труд ” зам.-кметът на община Смолян Марин Захариев.
Той обясни, че в общината няма Топлоелектрическа централа, а газопреносната мрежа е едва развита. На местата, където има газопреносна мрежа, имало интерес за пазаруване на котли на газ.

“Иначе община Смолян ще получи 9 600 000 лева по Приоритетна ос 5. Има огромен интерес към програмата за замяна на старите отоплителни уреди. Предполагаме, че при нас голямата част от семействата ще аплайват за котли на пелети и климатици, на последващо място котли на газ ”, изясни заместник-кметът.

Бургас: Нови клиенти към мрежите – процесът не зависи от общината

“Община Бургас ще получи от ОПОС 12 965 829 лева Планът е да се обезпечат над 2000 семейства от квартал Долно Езерово, като точната сума ще стане ясна, откакто бъдат направени нужните разбори и изследвания, които да дефинират какви ще бъдат инсталациите за отопление на нуждаещите се семейства ”, заяви за “Труд ” Руска Бояджиева, заместник-кмет с сектор “Европейски политики и околна среда ”. Относно опцията за включване към топлоснабдителни и газопреносни мрежи, тя изясни: “Анализ на инфраструктурата за централно топлоснабдяване е осъществен в Програмата за качество на въздуха на община Бургас. Включването на нови клиенти обаче не е в пълномощията на общината, а е политика на самите дружества-оператори. ОПОС може да финансира включване на семействата към централизирани системи за отопление, само че единствено при съществуване на довеждаща инфраструктура. Ако няма такава до семействата, програмата не позволява и не финансира създаване, тъй като става въпрос за тръби, които са благосъстоятелност на самите оператори, а те са частни сдружения.

Монтана: 6000 лева трябват за преход към газ

По предпочитана ос 5 на Оперативна стратегия „ Околна среда ” Монтана ще получи 10,7 млн. лв. за възстановяване на качеството на атмосферния въздух. Вече тече подготовка за осъществяване на замервания на положението на въздуха по квартали, на база на които ще се разработят ограниченията за битка със замърсяванията. В взаимозависимост от измерените стойности, опциите на региона и желанието на жителите те ще бъдат снабдявани с печки на пелети, климатици или ще бъдат включвани в газопреносната мрежа.

„ По предварителни планове ще бъдат финансирани сред 2000 и 3000 семейства “, съобщи зам. кметът на Монтана Диман Георгиев. Според специалистите Монтана е измежду дребното газифицирани градове в страната и тръбите със синьо гориво покриват съвсем целия град. Засега обаче битовите клиенти са единствено към 2500, което е към 25 % от семействата. Включването на нови клиенти към газовата мрежа коства сред 4 и 6000 лв..

Димитровград: Предстои подробен разбор

7 555 396 лв. ще получи община Димитровград. За какво ще бъдат изхарчени, попита „ Труд “ локалната администрация.

Оттам потвърдиха, че според насоките за кандидатстване, утвърдени от Управляващия орган на ОПОС, плановете се извършват наложително на два стадия: предварителен и на практическо осъществяване на ограниченията за замяна на старите уреди с нови.

Затова в Димитровград първо ще се извършат детайлни разбори и ще се разработят съответни механизми и правила по какъв начин ще се реализират „ практическите ограничения “.

Така че, без изненада, и в тази община още не са наясно на какво тъкмо ще заложат – изследването ще покаже. На въпрос може ли нови клиенти да се включват към газ или парно, още веднъж се приказва за подробен разбор: „ Именно предмет на първия стадий е осъществяването на подробен разбор на потенциала на газопреносната и топлофикационната мрежа, какво е покритието, могат ли да се включват към тях самостоятелно нови клиенти и по какъв начин ще се създадат подробни планове какви средства ще изискват новите включвания и замяна на отоплителните уреди “.

Видин: Парно няма, по тази причина пелети или ток

На територията на Община Видин няма построена топлофикационна система или газоразпределителна мрежа, заради което ще заложим на подмяната на горивните устройства на твърдо гориво с такива, употребяващи само електричество или пелети, дадоха отговор на „ Труд “ от локалната администрация. Логично, тяхното изследване ще пита единствено за тези разновидности.

„ Максималният размер на средствата по Приоритетна ос 5 на Оперативна стратегия „ Околна среда “ 2014-2020 за община Видин е 12 453 598,83 лева “, прибавиха в късия си отговор от там.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР