В магичното пространство на прочутия Летен театър на Варна снощи

...
В магичното пространство на прочутия Летен театър на Варна снощи
Коментари Харесай

Кметът на Варна откри Международния музикален фестивал Варненско лято“ 2020

 В магичното пространство на фамозния Летен спектакъл на Варна нощес беше едно от най-емоционалните откривания на първия български фестивал в цялата му 94-годишна история. Международният музикален фестивал " Варненско лято “ 2020 стартира навън, под небето, по този начин както е почнало през 1926 година неговото първо издание под името Български национални музикални тържества. Бурни аплаузи приветстваха емблемата на фестивала – Рапсодия " Вардар “ от Панчо Владигеров, изпълнена от Симфоничния оркестър на Държавна опера – Варна, под палката на маестро Найден Тодоров.

Голямото завръщане към началата на създателите, измежду които са Панчо Владигеров и Добри Христов, сътвори изключително възприятие за общественост сред музиканти и аудитория, които бяха зажаднели за живата си среща, а формалните посетители се вписаха с схващане и почитание в тази атмосфера. Приветствия сервираха кметът на Варна Иван Портних, шефът на ТМПЦ – Варна Даниела Димова и артистичният шеф на фестивала проф. Марио Хосен. Прочетен беше и приветствен адрес от министъра на културата Боил Банов. Всички подчертаваха на обстоятелството, че макар всички компликации от пандемията и рецесията, Варненският фестивал е един от дребното огромни фестивали в Европа, които ще се проведат това лято.

Маестро Найден Тодоров поведе заредения с положителна сила Варненски оркестър към известната Симфония № 4 " Италианска " на Феликс Менделсон-Бартолди и публиката остана очарована от класата на представянето под палката на един от най-адмирираните български диригенти.

Голямата изненада пристигна с осъществяването на младата звезда на международния симфоничен подиум пианистът Емануил Иванов. Той беше въодушевен и изтънчено музициращ солист в Концерт №1 на Рахманинов за пиано и оркестър, и неговият дебют на сцената на Летния спектакъл сграбчи сърцата на фестивалната аудитория. След бурята от аплодисменти, Емануил Иванов извърши като бис знакова за него творба – Елегия №4 на Феручо Бузони, на чието име е един от най-престижните клавирни състезания в света. Именно първата премия на състезанието Бузони в Италия през 2019 изстреля младия българин в клуба на пианистите със звездно бъдеще.

Варненската аудитория си потегли от този запаметяващ се концерт с прелестно въодушевление и с упования за поредност от още вълнуващи срещи с музикалното изкуство във фестивалните дни на Музикалното лято.

Пълната стратегия на ММФ " Варненско лято “ 2020 може да наблюдавате на уеб страницата на фестивала: http://www.varnasummerfest.org

Цените на билетите за концертите са от 5 и от 20 лева със специфична цена за учащи се и пенсионери - 2 лева

Билети за събитията от програмата на ММФ " Варненско лято “ 2020: за концертите - на касите на ФКЦ и онлайн, а за " Опера в Летния спектакъл “ - на касите на Летен спектакъл, Опера Варна и онлайн. Продажба на билети в деня на събитията - на място преди събитието.

ММФ " Варненско лято “ 2020 се провежда от Община Варна в партньорство с Министерството на културата и НУИ " Добри Христов “, ТМПЦ - Варна и със съдействието на Градската художествена изложба, Регионален исторически музей, Дворец на културата и спорта – Летен театър  и ФКЦ.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР