В магазините масово спекулират и с цените месец преди празника

...
В магазините масово спекулират и с цените месец преди празника
Коментари Харесай

БГ агнешкото поскъпва двойно от фермата до магазина

В магазините всеобщо спекулират и с цените месец преди празника – те скачат двойно от фермата до обектите. Това съобщи пред „ Монитор “ ръководителят на асоциацията на животновъдите в България Бойко Синапов.

По думите му, потребителите биват заблуждаване, че купуват локално произвеждане, а в действителност получават месо от чужбина. „ Все още нямаме подготвени агнета, дано покажат документи за произхода на тези, залели магазинната мрежа “, упорстват от организацията.

Данни на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) сочат, че изкупната цена на кг живо тегло от фермите е сред 5 - 5.50 лева без Данък добавена стойност на едро. На дребно пък тя върви от 6 до 8 лева./ кг според от района и размера на агнето. Справка в листовка на една от веригите разкрива, че за кг агнешка предна четвъртина ще броим 18.99 лева, в случай че пък избираме да закупим задна четвърт, то цената скача с още 1 лева./кг.

През тази година самите производители претендират за малко по-високи цени изкупни цени поради повишаването на фуражите и сложната година. Въпреки това, те считат, че за далавера може да се приема цена по-висока от 15 лева./кг. По отношение на нерегламентирания импорт Синапов разяснява, че на 1 000 български заклани агнета се продават 10 000 вносни и нискокачествени. Печатът върху месото не може да бъде ориентир за неговото качество и генезис.

Българското месо наподобява свежо и по-розово и само по външния тип може да се разграничи от вносното. Рискът при покупка от магазина мрежа остава висок поради занижения надзор по митниците, твърди браншовикът.

За да се избегне спекулирането с произхода на месото е решено да се издаде заповед на организацията за сигурност по храните за надзор на вноса на агнета от страни в Европейския съюз. Месото, което идва у нас, би трябвало да се изследва от БАБХ – ще се следи се за присъщи заболявания като салмонела.

„ В момента цената на качествените агнета в Румъния е по-висока в сравнение с в България, тъй че идващите у нас са нискочествени и надълбоко замразени “, акцентира ръководителят на Асоциацията на животновъдите, като прикани потребителите да пазарят от непосредствено от българските ферми.

Това ще стана допустимо след въвеждането на нов правилник, съгласно който преди продажба ще се реализира ветеринарен надзор.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР