В Люксембург в началото на февруари се състоя седмото международно

...
В Люксембург в началото на февруари се състоя седмото международно
Коментари Харесай

МААЕ и Европейският съюз обсъдиха сътрудничеството на ядрената енергетика през изминалата 2018 г.


В Люксембург при започване на февруари се състоя седмото интернационално заседание по въпросите за съдействието сред Европейския съюз и Международната организация по атомна сила (МААЕ), на което бяха разисквани резултатите от съдействието през предходната 2018 година Според формалното прессъобщение, страните са се договорили за по-нататъшно усилване и разширение на съдействието в региона на нуклеарната и радиационната сигурност и гаранциите от страна на МААЕ. В дневния ред са били залегнали и въпроси, свързани с промените на климата, развиването на плановете за дребни модулни реактори, а също по този начин надзора и регулирането.

Един от главните въпроси, сложени по време на съвещанието е регулирането на проблемите, свързани с иранската нуклеарна стратегия. Представителите на Европейски Съюз са удостоверили готовността си за поддръжка на МААЕ и мониторинга за осъществяване от Иран на отговорностите, произлизащи от Съвместният общ проект за деяние. Според шефа на генералния директорат по енергетика към Европейска комисия Герасимос Томас, през предходната 2018 година Европейски Съюз за пръв път е осъществил тематичен експертен преглед по въпросите, свързани със стареенето на атомните електроцентрали и изследователските реактори в сходство с новите правила за нуклеарна сигурност.

Друг въпрос, обсъждан по време на съвещанието, съгласно информацията се е отнасял за реабилитацията на територията на Средна Азия, на която са ситуирани хвостохранилища, останали след добива на уран. Било е маркирано, че дейностите, свързани с решаването на проблемите по възобновяване на околната среда в Централна Азия са продължени след сполучлива конференция на донорите, състояла се през 2018 година Следващата среща в този формат се чака да се състои във Виена при започване на 2020 година
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР