В личен разговор, публикуван в канала на Цветан Василев в

...
В личен разговор, публикуван в канала на Цветан Василев в
Коментари Харесай

Цв. Василев: Конфликтът между мен и Иво Прокопиев е окуражаван от Борисов, не изключвам и милиционерски среди

В персонален диалог, оповестен в канала на Цветан Василев в YouTube Радосвета Василева му слага редица въпроси, свързани с горещото лято на 2014 година и предхождащите го събития: за задочната омраза с Иво Прокопиев, за операциите в изданията на Икономедия, за ролята на Росен Плевнелиев в офанзивите против КТБ и други
Представяме оповестения на 27.01.2020 текст без интервенция на редакцията.

Относно „ държавните “ пари

„ Държавни средствата са средствата от централизираните бюджети и общинските бюджети. В КТБ те са били минимални “, акцентира Цветан Василев.

„ Големият проблем за избрана група хора беше мястото и ролята на КТБ в обслужването на някои съществени стратегически браншове – основно енергетика “, обърна внимание банкерът. Точно поради тези средства Икономедия се опита да преекспонира КТБ като разпоредник с държавни пари, което не дава отговор на истината.

На база на медийните операции са изпратени оскърбителен сигнали до Генералния директорат „ Конкуренция “ към Европейската комисия против България за да се внуши, че КТБ, поради извоюваните контракти за обслужване на някои сдружения с държавно присъединяване, сякаш е получила държавна помощ. По това време в издания на Икономедия стартират да тиражират новината, че против КТБ се води следствие.

„ Разследване не е имало. Очакваше се отговор от Министерство на финансите. Нека не забравяме, че по това време министерството беше ръководено от Симеон Дянков. Този отговор беше предстоящ от [Генералния директорат към ЕК] по конкуренция над 2,5 години. Дянков не благоволи да изпрати отговор, с цел да може да бъде държан казусът отворен “, изясни Цветан Василев като акцентира, че заместничката на Дянков Боряна Пенчева е пратила отговор към Европейска комисия чак откакто Дянков подава оставка през февруари 2013 година Малко по-късно Европейска комисия затваря случая, тъй като не намира съображение да стартира следствие.

Самата Радосвета Василева разяснява, че от юридическа позиция има огромна разлика сред следствие и предварителна инспекция, чиято цел е да откри дали има учредения да се стартира следствие. В този проект, тиражираната версия в Икономедия е манипулативна.

За враждата с Иво Прокопиев

Цветан Василев изясни, че не е имал какво да дели с Иво Прокопиев. Винаги е казвал, че двамата имат разнообразни визии за развиване на стопанската система. Забелязал е, обаче, че групата към Иво Прокопиев става изключително нападателна против него и против КТБ след идването на власт на Бойко Борисов през 2009 година „ Половината от това държавно управление беше доминирано тъкмо от групата към господин Прокопиев — Симеон Дянков (финанси), Трайчо Трайков (енергетика), Росен Плевнелиев (регионално развитие) “, напомни банкерът.

Василев си спомня, че първата хаплива акция против КТБ в изданията на Икономедия е обвързвана с приватизацията на ТЕРЕМ-Бенковски (сега Авионамс), която е финансирана от КТБ. „ От Икономедия не желаеха да се замислят, че страната се беше отървала от губещи предприятия, които бяха в механически банкрут. В следствие обаче те станаха част от перлата в портфейла на КТБ “, разяснява Василев.

Банкерът също напомня, че когато е бил приватизиран Дунарит през 2004 година с финансиране от КТБ – същият Дунарит, поради който в този момент се водят пунически войни – е бил на процедура банкрутирало дружество с 30 милиона лв. задължения, с 500 служащия и с 1 милион лв. продажби. През 2014 година той има над 100 милиона лв. продажби и 20-30 милиона лв. облага.

„ Тези резултати са от поредното и целеустремено преструктуриране на сдружението, от съответното му позициониране на съответните пазари, от дейната работа да бъде достигнато качеството, изисквано от клиентите “, посочи Василев.

За оздравяването на самия ТЕРЕМ-Бенковски (сега Авионамс), Василев обърна внимание, че е работено интензивно предприятието да получи лицензи за ремонт на МИ-17, в това число и натовски, вследствие на което Авионамс е завоюва контракт на стойност 180 милиона $ за ремонт на натовски МИ-17.

В този смисъл, Василев си изяснява нападателността на групата към Иво Прокопиев със злоба, с окуражаване на спора от Борисов, само че от вероятността на времето на изключва и интервенция на милиционерски кръгове, защото е ясно кой стои зад „ Америка за България “, с която Прокопиев има връзки.

Василев си напомни и най-грозната част от това опълчване, която е провокирала нечуван дискомфорт у него — същите тези кръгове са вменили на господин Прокопиев, че е физически застрашен от банкера. „ Тези гнусни клюки даже бяха изпратени до Атлантическия съвет на Съединени американски щати, на който бях член тогава “, спомня си Василев. Радосвета Василева също си спомни, че е участвала на среща във Вашингтон с Атлантическия съвет на Съединени американски щати, на която и тя, и татко й са били шокирани от слуховете, стигнали от другата страна на Океана.

„ С идването на власт на първото държавно управление на Бойко Борисов стартира една неистова лична офанзива против мен и против банката, поддържана от кръга към господин Прокопиев. Най-малкото той се изявяваше като нейно острие “, проучва Василев.

За Росен Плевнелиев

Цветан Василев показа, че се е срещал с Росен Плевнелиев в качеството му на министър на районното развиване. „ Познавам Плевнелиев като колеблив министър, който не знаеше даже по какъв начин да отбрани държавния интерес “, посочи Василев като показа, че фиксацията на Плевнелиев върху КТБ най-вероятно е подтиквана от господин Прокопиев. Разбира се, Плевнелиев се е озлобил след изявление на Цветан Василев за австрийския вестник „ Дер Щандарт “ през 2013 година, в което го подлага на критика.

Василев загатна, че е осведомен, че Плевнелиев интензивно е приказвал срещу него на срещи на високо държавно равнище по времето на президентския си мандат, акцентирайки го като опасност за националния интерес. Освен това, е фокусирал цялото си внимание по време на служебното държавно управление на Марин Райков върху „ една ненужна, измислена и недействаща методика “ за по този начин наречените от Икономедия държавни пари.

„ Първо, такава централизация в КТБ не е имало. Второ, те бъркаха съществени понятия, тъй като в държавните компании не е имало и в този момент няма такива свободни средства, които да стоят с години, както те представяха обстановката с КТБ – надали не непотърсени пари по сметки. Повечето от държавните сдружения от енергетиката работеха посредством разплащателните си сметки. Имаше дни, когато влизаха повече пари, които на идващия отиваха за заплащания към снабдители и така нататък “, разяснява Василев.

Методиката, с която се гордеят и Прокопиев, и Плевнелиев, та дори и Николай Стайков, както Василев е схванал по-късно, е „ безспорна нелепост “. Не единствено че по никакъв метод не е повлияла за понижаване на централизация, защото такава не е имало, само че и от КТБ не са излезли пари вследствие на тази методика, тъй като в никакъв случай такива средства не са били държани в КТБ.

Относно Суверенния фонд на Оман (SGRF)

Радосвета Василева подсети, че една от огромно тиражираните манипулативни тези на Икономедия е тази, обвързвана с капитала на КТБ. Икономедия са принизили Суверенния фонд на Оман до „ някакъв омански фонд “, комфортно заобикаляйки момента, че това е върховен фонд – изключително юридическо лице, чийто притежател постоянно е страна и подлежащо на специфична регулация. State General Reserve Fund Oman (SGRF), вторият максимален акционер в КТБ, е един от най-старите суверенни фондове, основан през 1980 година с държавен декрет и разказан в литературата по капиталово право, даже и публикации на Международния Валутен Фонд.

„ Една от най-гнусните офанзиви беше тази против капитала на банката. Поставянето под подозрение, че Суверенния фонд на Оман е акционер. В напъните си стигнаха и до заблуждение на американския дипломат Джим Уорлик, който сподели, че капиталът на КТБ не бил транспарентен, визирайки, че инвестицията е осъществена посредством особено направено за задачата сдружение (SPV), каквато е практиката на всички суверенни фондове “, отвърна Цветан Василев. „ Пълен парадокс беше това, само че носеше напрежение в банката, носеше напрежение измежду клиентите “, посочи банкерът.

Василев не изключва опцията тези нелепици да са разработвани от милиционерски среди и услужливо подхвърляни на господин Прокопиев. Той е скандализиран, че даже наличието на основния изпълнителен шеф на Суверенния фонд на Оман в Надзорния съвет на КТБ не е попречило на Икономедия да популяризира погрешни изказвания. Това е било комфортно за доста хора, даже и за Пеевски
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР