В летописа на международните спасителни операции дните 2-10 юли ще

...
В летописа на международните спасителни операции дните 2-10 юли ще
Коментари Харесай

Човешкото надмощие над развилнялата се природа

В летописа на интернационалните избавителни интервенции дните 2-10 юли ще останат като обособена глава, а не с няколко фрази, камо ли под линия или в скоби. Избавлението в Тайланд на 12-те момчета от локален футболен тим и техния треньор, блокирани в наводнена пещера, се оказа на границата на човешките благоприятни условия и надали не фантастика.
Драмата почнала на 23 юни, когато 12-те момчета на възраст сред 11 и 16 години и техният 25-годишен треньор навлезли и се спуснали във вътрешността в пещерата Там Лод в Северен Тайланд след следващата им подготовка. Пещерата е дълга 10 километра, има няколко входа и изхода, както и огромни зали. Намира се в планински регион на страната и е известна туристическа дестинация - през нея да вземем за пример минава подземна река. Живописният Тайланд притегля освен с наземните естествени прелести, само че и с подземните си забележителности.
Треньорът явно не се е позаинтересувал от прогнозата за времето, тъй като е завел момчетата си в пещерата, малко преди да се изсипят проливни дъждове. Когато прекрачили нейния вход, е било изсъхнало, само че към този момент вътре заваляло като из ведро, тунелите и пещерните зали бързо се напълнили с вода и отнесени камъни, които запушили самия вход. Връщане обратно нямало и групата се оказала

заклещена в една от залите на 4 км от входа на пещерата


Залата още не била наводнена, като другите елементи от подземния лабиринт.
Отначало управляващите нямали информация за местоположението на групата, а преди да открият контакт, не било известно дали към момента са живи и какво е физическото им положение.
Кризата прикова вниманието на всички в Тайланд, а не след дълго и на целия свят. Напрежението се покачвало непрекъснато, продължаващите превалявания наложили незабавно да бъде формиран проект за изваждане на децата. Били привлечени и задгранични специалисти, а мнозина се присъединили като доброволци. На 2 юли, или цели 9 дни след спускането им в пещерата, децата и техният треньор бяха открити мръсни и изгладнели от английски водолаз. Някои от момчетата спели, други били в полусъзнание, само че всички са дишали.
Първоначалната еуфория от откриването на групата бързо била сменена от нови опасения, тъй като спасителите не съумели да измислят метод за бързото им изплъзване, а подземната вода продължавала да се повишава с бързи темпове.
Страховете за децата се засилили от последвалата гибел на 6 юли на единия от тайландските спасители. 38-годишният някогашен боен водолаз Самар Кунан доставял кислородни бутилки от третата камера на подземието до залата, в която се намирала групата. Той умрял

по противоположния път из наводнените криволичещи тунели

откакто кислородът му се е изчерпал. Той в действителност се оказа единствената жертва на подземната драма. Тя в действителност пристигна от оттова, откъдето минимум се е очаквала. Така или другояче случаят ясно посочил, че заплахата от една прибързана избавителна акция е напълно действителна, даже опитните гмуркачи не били в сигурност.
Обстоятелствата обаче пришпорвали спасителите. Те трябвало да работят незабавно поради прогнозите за нови дъждове, които заплашвали да наводнят дребното ненаводнени зали в пещерата и по този начин да обрекат задачата на неуспех.
Експертите са били на мнение, че избавителната интервенция в наводнената пещера е прекомерно рискова даже за експерти, а какво остава за младежи, които през живота си не са се гмуркали или даже докосвали акваланг. Спелеолози и експерти по пещерно избавяне от целия свят считали, че начинанието е на границата на вероятното.
"Става въпрос за извънредно рискована интервенция ", показа Бил Уайтхаус, вицепрезидент на "Британския съвет по пещерно избавяне ". Според него основните проблеми пред водолазите са "лошата видимост във водата, както и кривите и тесни " коридори.
Властите в Тайланд, където след преврата от 2014 година ръководят военните, бяха съставили голям брой разновидности за избавяне на групата.
Един от първите избавителни проекти предвиждал те да останат подземен до септември-октомври, до момента в който отмине дъждовният сезон и равнището на водата се намали по натурален метод. Тази концепция обаче била отхвърлена заради опасения от привършване на кислорода и вероятността водите да наводнят и залата, в която групата бе намерила краткотрайно леговище в пещерата.
Спасителите направили над 100 сондажа в скалите в опит да намерят метод да пробият различен излаз към повърхността и по този метод да избегнат извънредно рисковото за неподготвените деца гмуркане по противоположния път. А той съвсем напълно се намира под вода.
Междувременно екипите съумели да конфигурират въздухопровод, дълъг над километър, с чиято помощ възстановили равнището на О2 в пещерата, което почнало да спада до тревожни стойности поради огромния брой водолази и медици, съумели да се открият в една от подземните зали.
В същото време драмата привлякла вниманието и на американския софтуерен бизнесмен Илон Мъск, който натовари инженери от неговата частна ракетостроителна компания "Спейс екс " да се заемат с търсене на решение. В неделя Мъск разгласява в обществените мрежи видео клип от тестванията на мини подводница, която да помогне за спасяването на децата. Мнозина обаче видяха в дейностите на ръководителя на "Тесла " следващата пиар акция.
Така или другояче елитни водолази от целия свят и тайландските военни се видели принудени да избързат и на 8 юли сутринта да подхващат комплицираната интервенция по спасяването децата. В последна сметка било решено всяко едно от децата да бъде ескортираното от по двама водолази. Използвани били и въжета, които да оказват помощ на младежите да следват пътя към изхода даже при цялостна мрачевина и нулева видимост.

Самата интервенция минала на три етапи

На 8 юли по здрач били изведени 4 деца - те минали през подлия лабиринт от наводнени, извънредно тесни и мъчно пристъпен тунели. Лекарите не са открили никакви болести, никой от четиримата не е показал признаци на белодробно заболяване или съществени инфекции. Но макар приемливото им физическо положение, те неотложно били откарани в болница за по-обстойни проучвания. Родителите ги навестили в болничното заведение, въпреки че трябвало да облекат специфични защитни костюми и да стоят на два метра от децата, с цел да избегнат допустимо заразяване.
Първата фаза дала вяра на останалите деца, че скоро ще могат още веднъж да зърнат дневната светлина. Суровата природа сякаш можела да бъде победена. Този позитивен резултат провокирал прочут, въпреки и внимателен, оптимизъм, че задачата е допустима и останалите подземен възпитаници и техният треньор също имат късмет за оцеляване. И въпреки избавителната интервенция да е била едвам в начала фаза, тя бе провокирала същински гърмеж от аплодисменти в обществените мрежи по целия свят, само че най-много в самия Тайланд, който смълчан следи развиването на драмата.
След отмора на 9 юли избавителни екипи пристъпили към идващите две етапи, които били осъществени в един и същи ден - на 10 юли. Тогава на повърхността били изведени две групи от 5 индивида. Последната извадена от пещерата група деца, в това число треньорът им по футбол, също нямала нараснала температура. Никой от 10-та не е бил в положение на мощен стрес, макар че по време на насилствения престой в пещерата множеството от децата са отслабнали с по два кг. На едно от децата обаче било открито инфектиране на белите дробове. Всички те били откарани в болница под наблюдаване, както бе постъпено, прочее, и със самия доктор и тримата водолази, които били неразделно до децата от откриването им на 2 юли. На всички деца са били бити инжекции против тетанус и бяс.
Между другото медиите разкриха, че младият треньор оказал помощ на децата да запазят душевното си равновесие посредством сеанси по медитация. Самият той се научил да медитира в будистки храм, където попаднал след гибелта на родителите му.
Затворените в наводнената пещера 12 деца бяха принудени да създадат гмуркане, което никое дете по света преди този момент не беше, показа водолазът Иван Караджич. "В никакъв случай не е обикновено дете на 11 години да се гмурка в пещера, на място, което се смята за извънредно рисково за живота. На мястото няма никаква видимост, единствената светлина идва от фенерите, които носят водолазите, по тази причина бяхме обезпокоени от суматохата, която може да настъпи. Не разбирам по какъв начин тези деца са толкоз издръжливи, удивлявам им се. Фактът, че са били заклещени сред скали от две седмици и не са виждали родителите си, ги прави същински герои ", възторгваше се водолазът.
И тъй като групата била футболният тим "Глиганите " и случаят се случи по време на Мондиала в Русия, най-после в обществените мрежи се появи следният пост: "Спасителните екипи и тимът на "Глиганите " са тези, който би трябвало да получат купата от Световното състезание. "

(По материали от непознатия печат)

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР