В лъжа обвини ДАНС зам.-министър Михаил Стойнов в специално изявление,

...
В лъжа обвини ДАНС зам.-министър Михаил Стойнов в специално изявление,
Коментари Харесай

Зам.-министърът с кодовете: ДАНС лъже за машините, нищо не съм изнасял

В неистина упрекна ДАНС зам.-министър Михаил Стойнов в особено изказване, разпратено до медиите от Министерството на електронното ръководство.

Справката на ДАНС от 26 октомври е цялостна с непроверени и погрешни изказвания за работата ми по финалното тестване преди удостоверяването на машините, показва в нея той.

" ДАНС внушава, че съм изнесъл сензитивна информация на флашка – това е неистина, която даже механически е невъзможна. Твърденията, че съм записал изходния код, „ с цел да си го виждам и да си поиграя с него “ са освен погрешни (лесно проверимо от видеозаписа), само че и на практика невъзможни – изходният код е над 500 000 реда текст, който не може да бъде сниман с камера.

Всички разказани в справката на ДАНС събития са се случили в формалната зала за засвидетелствуване на машините в Министерството на електронното ръководство. Залата е оборудвана с камери и система за надзор на достъпа. Работил съм единствено в наличието на членовете на работната група и нито за миг в „ хранилища и тъмни стаички ”, нито в пространства, в които има машини, предопределени за гласоподаване на изборите. В МЕУ не е постъпвала машина, с която ще може да се гласоподава. Ние разполагаме само с шест тестови машини, с които не може да се гласоподава.

Противно на изказванията в справката на ДАНС никой от присъстващите в залата не ми е забранявал да фотографирам.

Преди справката на ДАНС да бъде изпратена до институциите не съм издирван от ДАНС, даже единствено за устни въпроси. Не ми е известно представители на ДАНС да са правили инспекция и на място в МЕУ.

ДАНС не е реагирала по никакъв метод на безусловно идентични процеси и обстановки, провеждани по време на предходни избори.

Всички обстоятелства могат да бъдат тествани във вътрешните документи на Министерството, в формалните документи по удостоверяването и в кореспонденцията с Централната изборна комисия ", се споделя в позицията на Стойнов.

Той бе упрекнат в информация на ДАНС до политиците, че си е играл с изходния код на машините за гласоподаване и поради това ЦИК анулира вота с тях.

" Както към този момент стана ясно, по-малко от 24 часа преди деня за размисъл беше нападнат машинният избор, който опазва изборния резултат от стотици хиляди невалидни гласове. Атаката се насочи и към мен персонално, в качеството ми на отговорник за координирането и контрола на процеса – моя задача е да подпиша решението за засвидетелствуване или неудостоверяване на машините. Скандално погрешна информация беше употребена против Министерството на електронното ръководство (МЕУ) и мен в частност ", споделя Стойнов.

Той разпраща позицията си до медиите в този момент, с цел да не бъдел упрекнат в интервенция в изборите.

" Изборният кодекс показва Министерството на електронното ръководство като виновната институция, която удостоверява машините за гласоподаване.

Аз, като заместник-министър, съм избран със заповед на министър Александър Йоловски да давам отговор за координирането и контрола на процеса по засвидетелствуване на машините в частта, в която е отговорно Министерството на електронното ръководство. Аз съм определил шефа на дирекция “Мрежова и осведомителна сигурност ”, който е най-висшият държавен чиновник на МЕУ в региона на осведомителната сигурност, и в същото време е и народен координатор по киберсигурност, да управлява групата, която сертифицира сигурността на машинния избор.

Аз имам цялостното законово право и най-много обвързване да управлявам този развой, да вземам участие във всички негови стадии и да подписвам всички документи, в това число крайния акт, с който процесът по засвидетелствуване завършва.

Аз водих цялата преписка с Централната изборна комисия (ЦИК), обвързвана с този развой, участвах в работни срещи с ЦИК и в нито един миг, преди да стартира дейното мероприятие против честния избор ЦИК не е сложила под въпрос легитимността на дейностите ми.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР