В лагера в периода 1959-1962 година от непосилен труд, зверства

...
В лагера в периода 1959-1962 година от непосилен труд, зверства
Коментари Харесай

Почетоха паметта на жертвите от лагера “Слънчев бряг“

В лагера в интервала 1959-1962 година от непостижим труд, зверства и мъчения умират 155 души, определяни като политически врагове на комунистическия режим.

Поклонението се провежда за 28-ма поредна година от Съюза на демократичните сили (СДС). Пред паметната плоча на кариерата ловчанският митрополит Гавриил отслужи заупокойна молитва.

Всяка година 78-годишният Кольо Вутов от луковитското село Торос се връща на това злокобно място.

“Нощес сънувам отново кошмари. Не може да се не помни. Тази рана, която виждате тук, не може да се заличи, тя ще припомня за безконечни времена, че тук е имало свирепост, която нямам думи да опиша “, означи Вутов, представен от БНР.

Паметта на жертвите от лагера уважиха и десетки жители.

"Нашите деца не би трябвало да не помнят, че е имало първи проблясъци на комунизъм и Слава Богу, че към този момент няма да се повтори това в никакъв случай “, споделиха някои от присъстващите на поклонението.

"Докато има демократи, до момента в който има хора, които не желаят с лека ръка да не помнят тоталитарните години, ние ще идваме тук, с цел да се поклоним пред почтените жертви и да дадем своята присъда към палачите ", посочи на поклонението водачът на Съюз на демократичните сили Божидар Лукарски, представен от Българска телеграфна агенция.

В словото си той сподели още, че поклонението е знак на почитта към загатна за жертвите на комунистическия гнет.

Кметът на община Ловеч Корнелия Маринова съобщи, че демократичните българи няма да разрешат тази страница от историята да бъде заличена.

"Всеки път, когато идваме на това паметно място, ние потвърждаваме, че макар, че се пробваха да скрият истината, макар забравата, макар жестокостите, ние ще оставим открита тази страница от нашата история. Няма по какъв начин да бъдат заличени скъпите жертви, нашите братя и сестри прегазени от аленото колело на комунизма ", добави Маринова.

Лагерът „ Слънчев бряг “ е основан от Централен комитет на Българска комунистическа партия през април 1959 година след закриването на този в Белене. Първоначално в него са настанени престъпни нарушители, само че по-късно без съд и присъда там са заточени стотици политически съперници на режима, земеделци и елементарни жители.

На непостижим труд, зверства, мъчения и убийства са подложени над 1500 индивида. 155 от тях умират, а телата им изчезват безследно.

Лагерът е закрит в края на март 1962 година откакто избягал пандизчия споделя за зверствата там.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР