В лабораторни условия бе създадена сложна бъбречна тъкан от ембрионални

...
В лабораторни условия бе създадена сложна бъбречна тъкан от ембрионални
Коментари Харесай

Учени създадоха бъбречна тъкан от стволови клетки на мишки

В лабораторни условия бе основана комплицирана бъбречна тъкан от ембрионални стволови кафези на мишки. Изследователите са  от университета на Кумамото, Япония, предава Българска телеграфна агенция, като цитира " Сайънс дейли ".

Получените органоиди могат да послужат за по-нататъшни проучвания и да проправят пътя към основаването на изкуствени бъбреци, подобаващи да бъдат трансплантирани на хора. Фокусирайки се върху постоянно подценяван вид тъкан при приемането на органоиди - тип органна тъкан, наречена строма, доктор Рюичи Нишинакамура и екипът му са съумели да основат последната част от пъзел от три елементи, върху който работят от няколко години.

След комбинирането на трите съставния елемент учените са открили, че получената конструкция прилича бъбреците по своята архитектура.

Бъбреците са значим орган в човешкото тяло, който филтрира кръвта и отстранява отпадните артикули от нея, както и непотребната вода от организма. Сложният орган се развива от комбинацията на трите съставния елемент, два от които учените са съумели да основат по-рано. От ембрионални стволови кафези на мишки те са получили прекурсор на нефрон и уретер.

Чрез съчетание на трите съставния елемент ин витро учените са съумели да възпроизведат първата триизмерна тъкан, наподобяваща истински бъбрек.

Следващата цел на откривателите е да основат изцяло функционален човешки бъбрек. Японските учени виждат евентуално приложение на разработките си в скрининга на медикаменти за разнообразни болести и в последна сметка за трансплантации.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР