В лабораторията на НЦЗПБ се доказват все по-често риновируси и

...
В лабораторията на НЦЗПБ се доказват все по-често риновируси и
Коментари Харесай

Проф. Христова: Нямаме потвърден с PCR случай на грип, все по-често доказваме риновируси и аденовируси

В лабораторията на НЦЗПБ се потвърждават все по-често риновируси и аденовируси, записали сме 3100 случая на остри респираторни болести, което е равнище 83 случая на 10 000. В областите Пазарджик, Русе и Габрово обаче равнищата са много по-високи – над 200 на 10 000 души. Това сподели на конференция шефът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

Тя бе безапелационна, че вълната от Коронавирус понижава, над междинното равнище на заболеваемост обаче остават областите Перник, Русе и Сливен.

Засега нямаме доказан с PCR случай на грип, упованията ни са и тази година да циркулират вируси от двата вида – A и B, от вид А основно H1N1 и H3N2, сподели специалистката. Всички противогрипни ваксини са обновени и покриват целия набор от варианти, присъщи за сезона, добави тя.

Проф. Христова прикани да не се ползват антибиотици при вирусни болести и акцентира, че възходящото равнище на антибиотична устойчивост върви редом с повишението на потреблението на антибиотици.

„ Ако не проявим здрав разсъдък, ще бъдем безсилни да лекуваме “, предизвести тя.

Главният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев разгласи, че въпреки и разпространяването на Коронавирус да понижава, коронавирусът продължава да циркулира.

По думите му обаче повече терзания буди високопатогенната инфлуенца измежду птиците, която в един миг може да прескочи и в човешката популация.

„ Досега затова са унищожени над 1 млн. птици в страната и това е огромен стопански проблем. В света има над 500 случая на инфектирани хора, които са били директно ангажирани с развъждане на птици, само че към този момент одобряваме, че вирусът не се предава от човек на човек “, сподели той и предизвести, че в случай че разпространяването на вируса продължи и той придобие нови характерности, е допустимо да сътвори проблем и за хората. Ето за какво е значимо да се придържаме към правилото Оne Health, напомни експертът.  

По отношение на грипа доцент Кунчев изясни, че сега в Северна Африка и изключително в Египет доминира вариантът „ Виктория “, до момента в който в Югоизточна Азия вариантът е различен, само че който и да пристигна в Европа, клиничната картина е доста сходна и лекуването е едно и също.

Главният държавен здравен контрольор сподели още, че сега вирусите, които циркулират в България, провокират много тежки ентероколитни прояви.

Той прикани хората, изключително тези, които боледуват от хронични болести, да се имунизират

„ Това към този момент може да се направи и през зимата, значимо е да се знае, че са нужни 20 дни от ваксинирането до цялостното създаване на имунния отговор на организма “, акцентира доцент Кунчев.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР