В лаборатории в Бостън стари, слепи мишки, мозъкът им става

...
В лаборатории в Бостън стари, слепи мишки, мозъкът им става
Коментари Харесай

Стари мишки се подмладяват в изследване. Могат ли и хората?

В лаборатории в Бостън остарели, слепи мишки, мозъкът им става по-умен и млад, появява се по-здрава тъкан на мускулите и бъбреците им. От другата страна млади мишки се състаряват прибързано, с разрушителни резултати за съвсем всяка тъкан в телата им.

Експериментите демонстрират, че остаряването е обратим развой, който може да се направлява напред или обратно по избор, споделя пред специалистът по антиейджинг Дейвид Синклер, професор по генетика от института " Блаватник " на Харвардското учебно заведение по медицина и един от шефовете на центъра " Пол Ф. Глен " за биология на стареенето. 

Нашите тела държат бекъп копие на нашата младост, което може да бъде потикнато към регенерация, твърди Синклер, старши създател в нова публикация, която разказва резултатите, до които са достигнали в неговата лаборатория, както и на интернационалните учени.

Комбинираните опити, представени в материала, оповестен впреди дни, слагат под въпрос научната увереност, че остаряването е резултат от генетични разновидности, които отслабват нашата ДНК като основават хранилище за развалени клетъчни тъкани, което води до утежняване, заболявания, гибел.

" Не е повредата, която ни кара да остаряваме ", твърди ученият. " Смятаме, че това е загубата на информация - загубата на способността на клетката да разчете истинската ДНК, тъй че не помни по какъв начин да действа - по същия метод, по който остарял компютър може да създаде развален програмен продукт. Наричам това " осведомителна доктрина на остаряването ".

ДНК може да бъде обсъждано като хардуера на човешкото тяло, а епигеномът е софтуерът. Епигеномите са протеини и химикали, които са като точици върху всеки ген, които чакат да кажат на гена " какво да прави, къде да го прави и по кое време ", съгласно Националния институт по проучване на човешкия геном.

Епигеномът безусловно включва и изключва гените. Този развой се въздейства от замърсяването, отровите в околната среда, човешкото държание като пушене, хроничната липса на сън и други И тъкмо като компютър клетъчният развой повече буксува, колкото повече кафези са счупени или развалени, изяснява Синклер.

" Клетката се паникьосва, протеините, които обикновено управляват гените се разсейват, защото би трябвало да отидат и да поправят ДНК ", прибавя той. " След това не всички намират противоположния път да се върнат там, откъдето са почнали. Така че в течение на времето става като пинг-понг игра, като най-после всички топки се оказват на пода ", продължава ученият с образните пояснение.

С други думи клетъчните елементи губят пътя към дома, тъкмо като човек с Алцхаймер.

" Впечатляващото изобретение е, че има бекъп копие на софтуера в тялото, което може да задействаме ", твърди той. " Ние демонстрираме по какъв начин софтуерът се скапва и по какъв начин може още веднъж да накараме системата да работи, тъй че да се възвърне способността на клетката да разчита генома вярно още веднъж, тъкмо по този начин, както когато сме били млади ", прибавя.

Няма значение дали тялото е на 50 или на 75 години. Веднъж когато е стартират този развой, то ще си напомни по какъв начин да се регенерира и да бъде още веднъж младо, даже и към този момент да сме остарели и заболели. Какъв е този програмен продукт, към момента не знаем. На равнището, до което сме стигнали, сме наясно единствено, че може да предизвикаме сходен поврат, твърди Синклер.

Това търсене стартира още в края на следването му като част от екип от Масачузетския институт по технологии, който изследва процесите на стареене на маята (Дрождите Saccharomyces cerevisiae, които вършат маята за самун и бира, са най-добре проучените кафези в актуалната биология. Те са измежду най-предпочитания моделен обект за проучване на всички значими функционалности в живия организъм. Тези дрожди са златен модел за проучване на процесите на клетъчно стареене - бел. ред.). По-късно той стартира опити, с които се пробва да провокира внезапно остаряване на мишки без да им аргументи разновидности или рак.

" Започнахме да се опитваме да създадем тази мишка, когато бях на 39 години. Сега съм на 53 година и все по този начин продължаваме да я учим. Ако теорията за информацията при остаряването беше неверна, тогава щяхме да имаме или мъртва мишка, естествена мишка, остаряла мишка, или мишка, която имаше рак. Получихме състарена мишка. "

С помощта на други учени Синклер и екипът му в Харвард съумяват да състарят тъкани в очите, мозъка, мускулите, кожата и бъбреците на мишките. Техните мишки на една година са състарени до двегодишни.

Следващата стъпка е противоположният развой - подмладяване на мишките.

Милиони долари се изливат в проучвания за прекъсване на стареенето, като се търсят и оферират най-различни способи да се върне назад времето.

В своята лаборатория Синклер и неговият екип настояват, че доста пъти са препрограмирали клетките на мишките, като са посочили, че остаряването може да бъде преобърнато повече от веднъж. Сега той изследва това при примати. Но ще минат много десетилетия преди каквото и да е клинично проучване да стартира върху хора.

В това време обаче учените акцентират нещо значимо - както нездравословните фактори могат да повредят епигенома, вярното държание може да помогне за неговото коригиране.

" Знаем, че това евентуално е истина, тъй като хората, които са живели здравословно, имат по-малка биологична възраст от тези, които са работили по противоположния метод ", показва ученият.

Какво поучава той?

Яжте главно растения, хранете се по-рядко, спете задоволително, не се ядосвайте за незначителни неща, намерете си добра обществена среда, три пъти седмично правете извършения по 10 минути, с цел да поддържате мускулната си маса.

" Всеки ден има значение и се брои - това е посланието. Има значение по какъв начин живеете живота си даже когато сте в тийнейджърска възраст или на 20 години и това оказва влияние десетилетия по-късно, тъй като часовникът тиктака всеки ден ", предизвестява ученият.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР