В лабиринта на глобалната икономика крепостта на Русия над европейския

...
В лабиринта на глобалната икономика крепостта на Русия над европейския
Коментари Харесай

Руският енергиен мираж в Европа: Москва печели милиони заради вратички, в които и България е замесена

В лабиринта на световната стопанска система крепостта на Русия над европейския енергиен пазар ни кара да се сблъскаме със суровата действителност.

Ограниченията, сложени от Брюксел за ограничение на финансовия приток на Москва, наподобяват не толкоз като бетонни стени, а по-скоро като пропускливи бариери, позволяващи на съветския нефт да тече в Европейски Съюз на цени над глобения таван, написа TFI Global News. Това докара до въртоп от последици: малки врати, които непрекъснато се експлоатират, образуване на нови черни пазари и Европа оставена в неволя.

Изданието дава за образец България: " Получила изключение от глобите на Европейски Съюз, тя се озова в неповторима обстановка - внася съветски нефт на цена над лимита от 60 $. В началото на август български длъжностни лица видяха нещо, за което не бяха сигурни дали е законно.

Търсейки изясненост, те се свързаха с управляващите на Европейски Съюз, като получиха зелена светлина да продължат с този импорт. Този чиновнически контрол докара до обилни доходи за Москва, обогатявайки съветските енергийни компании и пълнейки хазната на Кремъл.

Тази сага обаче не е неповторима за България. Порестият темперамент на тези наказания разреши на приходите от нефт на Русия да намалеят нищожно, до момента в който военните й средства остават постоянни. Опитите на Европейски Съюз да ускори тези ограничения бяха слаби, белязани от административни промени, които съгласно специалистите - няма да попречват доста необятното укриване ", се споделя още в публикацията.

Ако цената на съветския нефт мине тавана, може ли България да продължи да го внася? В конфиденциален имейл от 4 август, с който POLITICO се снабди, митническите чиновници в София желаеха " уточнения “ от управляващите на Европейски Съюз, защото не бяха сигурни.

Отговорът беше " Пускайте го “.

Европейски Съюз сподели: " Не е належащо суровият нефт, импортиран въз основа на тези дерогации, да бъде " на " или " под " 60 $ за барел. “

С разрешението България е внасяла единствено съветски нефт над тавана на цените от август до октомври, съгласно частни митнически записи, получени от POLITICO. Мозъчният концерн - " Център за проучване на силата и чистия въздух " (CREA) пресметна приблизителната стойност на товарите на 640 милиона евро.

Пропускът в глобите е знак на огромните недостатъци, които подкопаха напъните на Европейски Съюз да попречи на Русия да печели милиарди долари от своя енергиен експорт. 

Възможно е нови направления да доставят съветски нефт в Европа за потребление като гориво. Системата за правоприлагане на континента е разпръсната и зависи от непостоянни данни. Освен това се появи цяла нова незаконна промишленост за транспорт, укриване и обезпечаване на съветски нефт, до момента в който се движи по света, прецизира изданието TFI Global News.

Иначе казано, глобите не са задоволителни. Само 14% от приходите на Русия от експорт на нефт са изгубени след въвеждането на рестриктивните мерки. Освен това облагите на Русия от изкопаеми горива доближиха 18-месечен връх през октомври.

Освен това наподобява Европейски Съюз се е изчерпал. По-голямата част от най-новия пакет от наказания, по който ще бъде взето решение тази седмица на среща на върха на водачите, са административни корекции, които съгласно анализаторите няма да понижат доста необятно публикуваното укриване.

Ходът на България да форсира края на своето освобождение и апелите за затваряне на малката врата в тавана на цените демонстрират възходящ напън за премахване на тези финансови пукнатини. Тази стъпка, съчетана с напъните за понижаване на зависимостта от съветската сила, алармира за отклонение от преплитането, което облагодетелства Москва за сметка на локалните ползи.

Предизвикателството обаче не е единствено във малките врати, само че и в използването им. В целия Европейски Съюз непоследователният мониторинг и пропуските в използването разрешават на съветския нефт да минава през европейски води, подхранвайки финансовата непоклатимост на Москва. Дори при опитите за стягане на регулациите, скептицизмът на промишлеността остава висок, което слага под подозрение ефикасността на тези ограничения. Няма опити за по-голямо понижаване на тавана на цената на петрола.

Причината зад малката врата в ценовата граница на България е очевиден пропуск.

Длъжностни лица от Европейски Съюз категорично не разрешиха на корабните компании и застрахователните компании в Европейски Съюз да трафикират съветски нефт над равнището от 60 $ към страни отвън Европейски Съюз, когато вкараха горната граница на цените за G-7. Идеята беше да се лимитират приходите на Кремъл, като в същото време се поддържат постоянни доставки на нефт по света.

Длъжностните лица обаче в никакъв случай не са обмисляли използването на същите разпореждания за доставките за страните от Европейски Съюз, частично тъй като същия ден Брюксел забрани вноса на съветски недопечен нефт по море. Без България.

Москва завоюва още милиони пари с помощта на задната малка врата. CREA оповестява, че Кремъл е получил над 430 милиона евро директни налози от приходите от експорт на съветски нефт от български продажби от август до октомври, от които 1/3 идва от продажби над тавана на цените. Доставките на барели с съветски генезис, чиято цена варираше от 69 до 89 $ за барел, зависеха напълно от помощта на Запада, а точно гръцките корабни оператори и английските и норвежките застрахователи.

Българският случай " акцентира една от многото малки врати, които вършат глобите по-малко ефикасни за понижаване на приходите от съветския експорт, употребявани за финансиране на военната каса на Кремъл “, съгласно Исак Леви, който управлява екипа Русия-Европа на CREA.

Лицемерието на Европейски Съюз е явно. Докато се застъпват за спомагателни санкции, те не престават да разрешават съветски петролни колета да минават през техните води по пътя към други дестинации.

Проучване на CREA от името на POLITICO откри, че 822 кораба, транспортиращи московския недопечен нефт, са трансферирали товара си на различен транспортен съд в териториални води на Европейски Съюз - множеството в гръцки, само че също и малтийски, испански, румънски и италиански води - откогато петролните наказания започнаха предишния декември. Обемите са еквивалентни на 400 000 барела дневно.

Европейски Съюз е добре осведомен с малката врата, само че знае, че енергийното владичество на Русия е " много огромно животно ", заради което е мъчно да се отстреля с един изстрел на наказания.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР