В квантовата механика заредените частици, като електроните, могат да бъдат

...
В квантовата механика заредените частици, като електроните, могат да бъдат
Коментари Харесай

Частиците могат да „усещат“ ефектите на гравитационните полета дори когато няма гравитация

В квантовата механика заредените частици, като електроните, могат да бъдат чувствителни към резултатите на електромагнитните полета даже когато са сложени в район, в който и електрическите, и магнитните полета са нулеви. Това е така наречен ефект на Ахаронов-Бом. Ново проучване открива, че сходно нещо се случва и при гравитацията.

Откритията, оповестени в научното издание  , са напълно присъщи за сферата на квантовата механика. В класическата физика траекторията на една парченце може да бъде открита, като се измерят взаимоотношенията ѝ с локалните силови полета. Ако цената на полето е нула, върху частицата не се оказва влияние.

При квантовата механика нещата не стоят по този метод. Частица в пространствена суперпозиция ще почувства евентуалната енергийна разлика в полето даже когато въпросното поле е с нулева стойност по траектория ѝ. Това е потвърдено още през 1960 година при индуцирани магнитни полета и откривателите имат вяра, че същото би трябвало да важи и при гравитацията.

Гравитацията не се спогажда добре с квантовата механика. Нашата водеща доктрина на гравитацията – Общата доктрина на относителността – постоянно влиза в несъгласие със света на квантовата механика. В случая обаче двете сфери са  в единодушие. Този резултат е равностоен на времевото закъснение, подбудено от гравитационното поле.

Времевото закъснение в резултат на гравитацията е от значително значение – то непрекъснато се ползва при корекцията на GPS часовници да вземем за пример. Измерването му на квантово равнище обаче изобщо не е лесна работа.

Екипът изпраща рубидиеви атоми навътре в вакуумна тръба. В непосредственост до най-високия ѝ край откриваме пръстеновидна маса, тежаща към кг, построена от волфрам. С помощта на лазерни импулси учените разделят, пренасочват и рекомбинират пакетите от атомни талази, защото в квантовата механика частиците са талази, а вълните са частици.

Лазерът разпръсква тези талази по подобен метод, че част от тях да се задържат при по-високите места, а други – при по-ниските. Наличието на пръстеновидната маса обаче изкривява пространство-времето (досущ като всеки един обект с маса съгласно Общата доктрина на относителността). Ние не можем да го усетим, само че атомите – да.

Източник:
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР