в кв. Овча купел в София ще отвори врати през

...
в кв. Овча купел в София ще отвори врати през
Коментари Харесай

Фандъкова оставя на следващия кмет да пререже лентата на банята в Овча купел

в кв. " Овча купел " в София ще отвори порти през юни следващата година. Това стана ясно от думите на столичния кмет Йорданка Фандъкова, представена от БГНЕС.

Днес градоначалникът инспектира на място дейностите по осъществяването на реставрацията на постройката.

Тя уточни, че това е третата поредна постройка на, която бива избавена .

Фандъкова изясни, че сега напъните се концентрират върху покрива, с цел да може най-после на месеца да се покрие, и се продължава работата по реставрацията. По нейни думи през средата на идната година - юни месец, банята би трябвало да бъде приключена.

Сградата ще бъде реставрирана като рекреативен център с потребление на минералната вода.

Фандъкова съобщи, че оставя на идващия кмет на столицата да направи довършителните действия по постройката и да пререже лентата.
 Реставрацията на банята в
Реставрацията на банята в " Овча купел " завършва следващата година

Ще бъдат възобновени асейните и използването на минералната вода

" Надявам се работата да не стопира, а да продължи, тъй като това ще бъде огромна облага освен поради хубостта на постройката, само че и ще възстановим активността ѝ ", посочи тя.

По нейни думи в постройката ще има всички вероятни процедури за един съвременен балнеоцентър, както и лаборатории към научните институти, с цел да може активността по проучване на минералните води и лекувания да върви по едно и също време.

Тя означи, че цената на целия план е към 8 млн. лв., като повече от половината от средствата са обезпечени от Столичната община. Около 3 млн. лв. пък са средства по оперативна стратегия " Наука и обучение ".
 Столична община с нов опит да ремонтира банята в
Столична община с нов опит да ремонтира банята в " Овча купел "

Сагата траяла 12 години

Според Фандъкова сега много се приказва за потреблението на минералната вода и опазване на културното завещание. Тя изрази удовлетворение, че може да регистрира един ангажимент, който е поела и извършва.

От своя страна инж. Борис Чилев, заместник-директор на Регионалния исторически музей, уточни, че в постройката ще има рекреативен център, в който ще се употребява лековитата минерална вода.

" Има няколко типа сауни, ще има два горещи басейна, ще има процедури за лице, терапия за коса, солна стая и зимна градина ", изясни той и добави, че касетираните тавани и фаянсовите плочки по стените ще бъдат реставрирани.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР