В курс за обучение на обучители на населението, доброволците и

...
В курс за обучение на обучители на населението, доброволците и
Коментари Харесай

Пожарникар от Монтана премина обучение във Виена

В курс за образование на обучители на популацията, доброволците и учениците за реагиране при наводняване взе участие чиновник на „ Центъра за професионална квалификация” – РДПБЗН-Монтана при ГДПБЗН-МВР. Семинарът се организира във Виена, Австрия, в интервала от 05.03.2018 година до 16.03.2018 година
64 чиновници на ГДПБЗН-МВР от страната ще минават образование в Австрия и Полша, през месец март и април 2018 година по план №BG16M1OP002-4.001-0001 „ Центрове за повишение на готовността на популацията за реакция при наводнения”.
Проектът се реализира по Оперативна стратегия „ Околна среда 2014 година – 2020 г.”, съфинансиран от Европейския съюз посредством Европейския фонд за районно развиване и Кохезионния фонд. Водещ сътрудник е Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на населението”-МВР, а асоцииран сътрудник е Академията на Министерство на вътрешните работи.
Общата цел на плана е повишение потенциала на популацията на национално равнище за дейности при наводнения и следващи рецесии, посредством основаване и развиване на нужната инфраструктира и методологическа рамка за подготовка на популацията на територията на Република България за отбрана и справяне с следствията при възникването на наводнения.
Предвижда се построяването на районни обучителни центрове в 6-те региона за обмисляне на територията на Република България, с което да се обезпечи повишение на степента на осведоменост и потенциала на популацията за реакция и отбрана при възникването на наводнения и следващи рецесии.
Учебните Центрове ще бъдат позиционирани в следните обитаеми места по региони на обмисляне: За Северозападен регион – Враца, за Северен централен регион – село Гергини, за Североизточен регион – гр. Шумен, за Югоизточен регион – гр. Бургас, за Южен централен регион – с. Бошуля и за Югозападен регион – гр. София.
Ще се приготвят и осъществят стратегии за образование на популацията за дейности при наводнения и следващи рецесии, с приоритет към най-уязвимите обществени групи –ученици, хора на възраст над 60 години, както и популацията в трудоспособна възраст и други целеви групи.
За създаване на потенциала на преподавателския състав в шестте центъра е планувана подготовка на 700 чиновници на ГДПБЗН-МВР, които ще бъдат директно ангажирани със основаването на методически управления, стратегии за теоретична и практическа подготовка на популацията, както и с провеждането на съответни образования.
Ще бъдат проведени и извършени образования за възпитаници, както следва:
- 600 петдневни курса в обучителните центрове по 20 участника, за дейности при наводнения и следващи рецесии, включващи теоретични и на практика занятия, за 12 000 възпитаници от 3 до 5 клас;
- Теоретични занятия за 60 000 възпитаници от 5 до 12 клас, които ще се организират в образователните заведения, в часовете на класния ръководител;
- Двудневни образования за самоспасяване и дейности преди идване на профилирани медицински екипи (центровете за незабавна здравна помощ) при произшествия, свързани с наводнения и следващи рецесии, за 6000 ученици;
- 6 районни надпревари за по 50 възпитаници, както и национално съревнование, което ще се организира сред шест групи по 15 възпитаници.
В рамките на активността е планувано 7 152 жители да преминат теоретична и практическа подготовка в 6-те районни обучителни центъра.
В рамките на актуалната активност ще бъдат извършени следните образования:
- За доброволци ще бъдат извършени 150 тридневни курса на групи от 20 участника, за теоретично и практическо образование за дейности при наводнения и следващи кризи;
- За представители на Неправителствени организации и на бизнес организации, ще бъдат извършени 48 двудневни курса, всеки с по 24 участника, за теоретично и практическо образование за дейности при наводнения и следващи кризи;
- За представители на медиите, ще бъдат извършени 6 двудневни курса, всеки с по 20 участника, за теоретично и практическо образование за дейности при наводнения и следващи рецесии и подходи за комуникиране с популацията.
Планирано е образуване и осъществяване на шест финални симулационни учения по центрове с представители на всички групи подготвени участници – по 100 участника на обучение.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР