В културния център Бански двор“ в гр. Баня Лука (Босна

...
В културния център Бански двор“ в гр. Баня Лука (Босна
Коментари Харесай

Българското училище в Баня Лука чества 50-годишнина

В културния център „ Бански двор “ в гр. Баня Лука (Босна и Херцеговина) тържествено беше маркирана 50-годишнината на учебно заведение „ Георги Стойков Раковски “, познато на обществеността като „ българското учебно заведение “.

 

То носи името на видния български възрожденец, стихотворец и бунтовник Г.С. Раковски, защото през 1972 година е напълно възобновено благодарение на българското държавно управление, от български строители и с български строителни материали, като жест от страната ни към града, потърпевш от опустошителното земетресение през 1969 година

 

На формалното събитие в „ Бански двор “ участва изключителният и пълномощен дипломат на Република България в Босна и Херцеговина Валери Йотов, брачната половинка му Силва Йотова, Никола Николов, консултант и заместник-ръководител на задачата, някогашни и сегашни възпитаници на  учебното заведение, а специфичен посетител на тържеството беше и президентът на Република Сръбска Милорад Додик.

 

В началото на събитието бяха изпълнени химните на Република Сръбска и Република България от хора на учебното заведение, след което госпожа  Ивана Любоевич, шеф на  училище „ Георги Стойков Раковски “, приветства гостите с добре пристигнали.

 

Тя показа с огромно неспокойствие, че за нея е чест да е шеф на това учебно заведение, чиито ученици са редица изтъкнати персони с огромен принос в публичния живот през годините, като тази традиция продължава и до през днешния ден.

 

Изказана беше и специфична признателност към дипломат Йотов и представилите на българското посолство за това, че участват на честването на 50-годишния празник на учебното заведение. Г-жа Любоевич посочи, че без помощта, съпричастността и хуманността от страна на българското държавно управление е нямало по какъв начин това учебно заведение да бъде този знак на триумфа, който въплъщава сега.

 

Посланик Валери Йотов благодари за отправената покана да бъде част от това огромно събитие, като посочи, че учебно заведение „ Г.С. Раковски “  в Баня Лука е следващото доказателство за съществуващите положителни връзки и връзки сред България и Босна и Херцеговина през годините.

 

Той изрази със удовлетворение прелестните си усещания за активността на учебното заведение, неговите ученици и преподаватели, като акцентира, че е благополучен от обстоятелството, че в него се учат едни от най-талантливите и сполучливи възпитаници, а преподавателите поставят всички старания и основават удобни условия за техния разцвет. От името на посолството бяха връчени голям брой дарове за децата - футболни топки, книги за България и спомагателни образователни материали.

 

Директорът на учебно заведение „ Г.С. Раковски “ Ивана Любоевич и учителският колектив бяха подготвили богата музикална и културна стратегия за гостите на събитието.

 

По време на тържеството беше разказана историята на учебното заведение от 1972 година до през днешния ден с превод на български език, с огромно неспокойствие чухме прелестно осъществяване на песента „ Малка мома ”, както и на доста други песни и къси театрални постановки.

 

Празничното събитие приключи с доста положително въодушевление с коктейл и торта за всички присъстващи на честването на 50-годишния празник на учебно заведение „ Георги Стойков Раковски “ в Баня Лука.

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР