В кризата, в която се намираме трябва да имаме боеспособни

...
В кризата, в която се намираме трябва да имаме боеспособни
Коментари Харесай

Министър Заков с подробности за многонационалната бойна група на НАТО, която ще бъде на българска територия

В рецесията, в която се намираме би трябвало да имаме боеспособни единици, значимото е и да попълним недокомплекта в Българската войска. Основният приоритет сега е бойната техника за състава на механзираната бригада и 3D радарите. По някои планове сме окончателно закъснели. Това съобщи министърът на защитата в предаването „ Още от деня “ по Българска национална телевизия.

Той призна, че го тормози положението на нашите Военновъздушни сили и това, което ще стане при извеждането на МиГ-29.

„ Най-лесното би било да се вдигнат заплатите в армията, само че това не е решаващият фактор. Социалният пакет е един от значимите фактори, само че не е решителен. Ако работиш с техника, с която е работил и дядо ти, не е доста стимулиращо. За да имаме доверието на жителите би трябвало да харчим дейно и почтено бюджета на армията “, изясни военният министър.

На въпрос за поисканата военна помощ за Украйна Заков съобщи: „ България дава финансови средства по еврепейския инструмент за мир – 5 млн. лв.. Така че България взе участие. От друга страна следва да се организира полемика в Народно събрание за това дали България да даде военна помощ на Украйна. Българските въоръжени сили също се нуждаят от помощ. Изпитваме огромни дефицити, изключително откъм оръжие. Не можем да изпратим нещо, което нямаме. Освен това министърът на защитата не е принципал на Военно промишления комплекс “, акцентира.

Той акцентира, че НАТО не изпраща оръжие. „ Решенията за военна помощ са на самите страни, съгласно техните благоприятни условия. Тези страни изпращат съвременно военно въоръжение “, регистрира той. Въпреки това България има потенциал да се оправи със отбраната на територията си, увери Заков.

На въпрос за българския батайон в помощ на НАТО, министър Заков съобщи: „ Че той може да наброява до 5000 души. Към момента е планувано съставът му да е към 1000 души. В този батальон все още главните сили са български военнослужещи. Нашите съдружници ще изпратят военни, което ще ни разреши да пренасочим нашите военни към осъществяването на други задания. Имаме предложение от Италия тя да стане рамкова страна в многонационалната бойна група на НАТО, която ще бъде на българска територия. Има деклариран принос от Съединени американски щати, Англия и Албания, имаме подготвеност и от Италия за изпращане на доста сериозен контингент. Задачата му ще е отбранителна “, акцентира министърът на защитата.

Министър Заков сподели още, че работим по съответни разновидности по какъв начин ще запълним неналичията по поддръжката на нашите МиГ-29. Една от вариантите за ремонт е Полша, по-късно идват новите изтребители.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР