В крайна сметка това е правилно от гледна точка на

...
В крайна сметка това е правилно от гледна точка на
Коментари Харесай

Марта Георгиева: Години търпяхме в сърцето на София да бъде забит монумент, който е унизителен за българск...

В последна сметка това е вярно от позиция на правдата и на историята, тъй като много години търпяхме в сърцето на София да бъде забит един паметник, който е позорен за целия български народ, паметник на окупаторите му, на тези, които са довели най-мракобесния режим, в който българи са избивали българи и са прекършили десетки, стотици хиляди ориси. Най-сетне обществото някак си погледна за този факт и надлежно не може да го търпи нито ден повече.

 

Това сподели в изявление за БГНЕС Марта Георгиева, общински консултант от коалиция „ Демократична България " и член на Гражданския предприемчив комитет за разглобяване на Паметника на Съветската войска.

 

„ Точно това, че се поражда такова разделяне, демонстрира, че той не може да стои повече в центъра на София, тъй като в нашата столица би трябвало на най-централното място да има знак, който сплотява, а не разделя ", безапелационна е Георгиева.

 

Тя разяснява и думите на водача на партия „ Възраждане " Костадин Костадинов, който назова последователите на ПКФ „ Левски " „ еничари ", откакто счупиха част от Паметника на Съветската войска предишния четвъртък. „ За водача на тази антидемократична партия бих споделила, че не е учудващо в последна сметка да нанася обиди, тъй като самото ѝ битие на тази партия е засегнатост за нашето общество.

 

Мисля, че той самият като историк би следвало да знае историческата истина, само че продължава да манипулира обществото с това, което аз назовавам окупаторската история, т.е. това, което дълги години се учеше в учебно заведение, в действителност, не е това, което се е случило, ами все едно с ботуш на врата е диктувано каква история ние да учим към този момент генерации наред ", съобщи общинският консултант.

 

Георгиева даде образец с войната на Руската федерация в Украйна. „ Виждате по какъв начин става това в Украйна сега образно. Чужда войска избива деца, дами, разрушава и граби, и се назовава освободителна. Това е и нашата същинска история. И просто е извънредно грозно от страна на политиците да не престават да фалшифицират историята, и то точно наричайки се историци ", акцентира тя.

 

Общинският консултант означи, че Гражданската самодейност за разглобяване на Паметника на Съветската войска е направила доста със своите дейности. „ Правили сме доста акции през годините, с които успяхме да потвърдим, че това изобщо не е монумент, не е недвижима културна полезност, не е войнишки монумент и че българският съд счита, че не е нелегално, а в противен случай – право на индивида е да показва политическите си убеждения върху него, тъй че дейностите върху самия паметник напълно са подкрепени от нас ", добави Георгиева.

 

Тя уточни, че счупените плочи не би трябвало да са там към днешна дата, тъй като са рискови. „ Разбирате ли, има заповед на основния проектант на София тази счупената, с подправения надпис, който е позорен за българския народ, тъй като благодари на насилниците си, от март месец да бъде отстранена, което предстои на авансово осъществяване. Може да се каже, че регионалният шеф нещо не е приключил – това е точно, че тази плоча още е там. А втората част, която беше налепена с нещо като тиксо от локалната организация на някогашната комунистическа партия, също е поставена без никакви строителни бумаги и е доста рисково изобщо да я има, тъй като когато е залепена по този начин... Толкова тежък обект на следващия ден в случай че се срути, какво ще се случи ", сподели още общинският консултант.

 

Георгиева акцентира, че в решението на Столичния общински съвет освен става въпрос за разглобяване на Паметника на Съветската войска, само че и за започване на процедура за конкурс за пространството. „ Онзи ден кметът Фандъкова разгласи, че е подписала отчета за този конкурс, като в заданието монументът няма да бъде тук, ще освободи най-накрая това пространство. Разбира се, аз не мога да предвещая тъкмо какво ще се случи като резултат от състезанието, само че в последна сметка това, което ние бихме желали да забележим, е пространството освободено, озеленено, небето незакрито – тъкмо противоположното на това, което е сега, знак на потисничеството ", добави тя, като посочи, че си показва знак на свободата и уточни, че младежите са си създали скейтпарк.

 

На въпроса по какъв начин ще разяснява, че центърът на София е посипан с улици, които са с съветски имена, Георгиева отговори, че това е артикул на същото и години наред в последна сметка ние не сме се напълно освободили от тази окупация. „ Наистина е неуместно за европейска страна. Имаше и такива анекдоти – по какъв начин тръгваш, тук – „ Александър Невски ", пък „ Московска ", пък „ Граф Игнатиев ", който е един от основните виновници за обесването на нашия народен воин Васил Левски. И това са улиците на европейска столица. Ще тръгне, съгласно мен, процесът. Наистина хората виждам, че лека-полека се отърсват от тези заблуди, от тази окупаторска история, която до момента сме изучавали ", добави тя.

 

Общинският консултант, обаче, счита, че това няма да е елементарно. „ Нищо в България, за жалост, не е елементарно. Ето, 33 година чакаме за този паметник... Кой си държи монумент на окупатора, на насилника? Ние. Така че това ще е бъдещето и на улиците, само че лека-полека ще стане ", сподели още Георгиева.

 

Само преди няколко дни имаше годишнина от смазването на Пражката пролет и съгласно Марта Георгиева Паметникът на Съветската войска символизира тъкмо това. „ Той е издигнат през 1954 година и няма директна връзка с Втората международна война, защото Съветската войска не е съществувала по време на Втората международна война. Всъщност, той ознаменува смазването, избиването на горянското придвижване, което се е съпротивлявало 10 година против този тоталитарен режим и какво споделя монументът? Казва внимавайте, не въставайте повече против тези нарушители, които взеха властта с прелом, тъй като тази войска е зад нас. И тъкмо това се случи в Чехия през 1968 година – хората се пробваха да поемат един мирис, свободен въздух, Съветската войска влезе с помощта, за жалост, и на български полкове, и смаза този порив към свободата ", заключи тя.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР