В края на юни и в началото на юли облаци

...
В края на юни и в началото на юли облаци
Коментари Харесай

Веселин Козарев, директор на ОП Градини и паркове: Не пар...

В края на юни и при започване на юли облаци и стихии превзеха Пловдив и района. Последствията включваха голям брой паднали клони и дървета, наводнени улици и приземни етажи, скъсани кабели и доста други. Нанесени бяха и доста материални вреди по здания и коли. Шофьори, които бяха паркирали в зелените площи и по тротоари, бяха измежду най-потърпевшите, защото колите им се намираха тъкмо под дърветата.


В тази връзка потърсихме за коментар Веселин Козарев, шеф на Оперативна програма " Градини и паркове ".


- Г-н Козарев, какъв брой постоянно се вършат обходи от екипи на " Градини и паркове " за сухи клони и дървета?


- Моите сътрудници обикалят непрекъснато. Районните кметства издават заповеди, въз основа на които екипите вървят да окастрят сухи клони или да отстранен сухи дървета. Ако виждат неправда при обход, се обаждат в отдел " Екология " на съответния регион и алармират за изсъхнали дървета или клони, които са рискови за преминаващите.

Сигналите, които получаваме при нас по електронната поща или по телефона, също гледаме да ги отработим оптимално бързо. Ако би трябвало да се издаде заповед от районното кметство, пожелаваме я и я включваме в графика на екипите, с цел да може да се в профил казусът.

- Много клони се стовариха върху коли при бурите, които минаха през Пловдив...


- По време на бурите се пречупиха доста дървета, които са очевидно здрави и с огромна зелена маса. Няма по какъв начин да знаем какво се случва с това дърво, няма по какъв начин да гадаем какво следва - поради че има стотици хиляди дървета в града. Там, където се е случило да има паднало сухо дърво, е случайно, защото екипите не са смогнали да го отстранен. Все отново има 7-8 групи, които работят непрекъснато в Пловдив и дотолкоз могат да смогнат да правят работата. Да не приказваме, че работим през почивните дни, а когато бяха бурите, работихме изключително. На няколко пъти се случваше и в неделя да сме ангажирани. Важното обаче е хората да не паркират в зелените площи, тъй като постоянно съществува риск от случай.

- Много ли бяха сигналите поради бурите и какъв брой от тях са за паднали клони върху коли?

- По време на бурите сме обработили може би над 300 сигнала. Нямам прецизен брой какъв брой клони са паднали върху коли, само че не бяха толкоз доста - някъде сред 10 и 15. Слава богу, не пострадаха хора. Но отново споделям, че очевидно здрави дървета се бяха прекършили на две от бурите. Проблемът е, че когато има зелена маса, дървото натежава и при такива стихии и мощен вятър доста елементарно се чупят. Нека да не забравяме, че на доста места в Пловдив самата дървесна растителност ​вече е доста застаряла. Подмяната <210> е тематика, която би трябвало да развиваме в бъдеще.

- Това значи ли, че биха зачестили случаите, при които клони ще се стоварват върху паркирани коли?


- Да се надяваме, че не. ​Постоянно се работи превантивно. Дано в бъдеще успеем да разкрием още групи в предприятието, с цел да може да наваксваме.

- Прави усещане, че при доста от случаите с клони потърпевшите коли бяха в зелени площи.


- И това го има. Хората са привикнали да стопират пред домовете си, на зелената повърхност, където ​е неразрешено да се стопира. Случва се по този начин, че дървото пада и удря колата. Такива произшествия са чести. Стига се даже до съд, само че в тази ситуация съответният водач е спрял непозволено. Има си органи, които могат да дадат експертно умозаключение дали колата с нанесени вреди е спряла непозволено, или на позволено място.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР