В края на юни Европейската комисия проведе закрито заседание, за

...
В края на юни Европейската комисия проведе закрито заседание, за
Коментари Харесай

ЕС иска да получи достъп до личната кореспонденция през месинджърите

В края на юни Европейската комисия организира закрито съвещание, с цел да разиска концепцията за вдишване на контрола върху кореспонденцията в най-популярните месинджъри (WhatsApp, Фейсбук Messenger, Viber, Telegram и така нататък
Инициативата беше обяснена като опит да се защитят децата от злоупотреби с тях в електронна среда.

Длъжностните лица дадоха отговор на редица въпроси на представители на страните - членки на Европейски Съюз, като означиха, че криптирането в услугите за незабавни известия пречи на постигането на тези цели.
 
В момента Европейската комисия изготвя законопроект, ориентиран към битката с онлайн насилието над деца. Услугите за незабавни известия ще бъдат част от тази стратегия. Собствениците на такива услуги ще бъдат задължени да подсигуряват, че материалите, изпращани посредством техните платформи, се ревизират за нелегално наличие. 

 
Задачата се усложнява доста от обстоятелството, че тези услуги постоянно употребяват криптиране " от край до край ". Това значи, че единствено участниците имат достъп до данните и даже админите на платформите нямат надзор върху тази информация.
 
Авторите на самодейността обаче са наясно с този проблем и припомнят, че " криптирането е значимо освен за отбрана на персоналната преписка, само че и оказва помощ на нарушителите ".
 
 На процедура решението се вижда в разбора на данните в потребителските устройства, както предложи Apple предходната година. Присъстващите на срещата немски представители са попитали създателите на самодейността за точността на актуалните логаритми, които могат на място да откриват този тип наличие и дали законът би трябвало да изисква категорично равнището на тяхната акуратност да бъде 99,9% да вземем за пример.
 
Това е въпросът, който Европейската комисия очакваше, като съобщи, че актуалните решения дават подправени позитивни резултати в 10 % от случаите, само че отхвърли да наложи " количествен предел " за точността. Предполага се, че това ще подсигурява, че технологията е отворена и може да бъде усъвършенствана. Освен това те оферират основаването на специфична организация и назначението на по този начин наречените " следователи ", които да ревизират всеки случай на задействане на системата за сигурност, като го удостоверяват или отхвърлят, като по този метод образоват изкуствения разсъдък.
 
Постоянният сътрудник в лицето на Европол ще бъде претрупан с осъществяването на плана. Авторите на законопроекта са наясно и с известността на така наречен " секстинг " - размяната на фотоси с сензитивно наличие - измежду младежите в Европа, в това число малолетните. Ако единствено един от участниците в такава преписка е малолетен, сигналът ще се изпраща до Европол. Ако и двете страни са малолетни, се предлага да се ползват националните правила и закони.
 
WhatsApp и Skype, както и чатовете за видеоигри, са посочени от Европейската комисия като най-рисковите услуги. Това не значи, че те първи ще бъдат задължени да ревизират наличието, макар че Meta към този момент разяснява позитивно самодейността. Компанията обаче отхвърли концепцията за сканиране на данни от страна на самия програмен продукт, което нарушава правата на потребителите. 
 
Инициативата предлага и някои ограничения за отбрана на потребителите. Алгоритмите за инспекция би трябвало да бъдат създадени извънредно за разкриване на корист с деца и не би трябвало да разкриват диалози от различен темперамент. В това обаче е мъчно да повярват на редица експерти, виждащи в този опит въвеждането на " Big brother ", който да управлява електронната връзка на всеки. 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР