В края на юли 2018 г., само 10 дни след

...
В края на юли 2018 г., само 10 дни след
Коментари Харесай

"Аякс" се завърна сред големите по своя начин

В края на юли 2018 година, единствено 10 дни след финала на международното състезание в Русия, " Аякс " игра с австрийския " Щурм " (Грац) и завоюва с 2:0. Това не беше другарски мач преди сезона, а среща от втория квалификационен кръг на Шампионската лига. В края на април същият " Аякс " е на полуфинал в Шампионската лига, откакто в профил поредно носителя на трофея в 4 от последните 5 години " Реал " (Мадрид) и италианския гранд " Ювентус " и направи две равенства с " Байерн " в групите.

Едва ли през юли някой е очаквал холандският отбор да стигне дотук. Но " Аякс " го направи, а в Европа към този момент се приказва за новото златно потомство, сходно на последното с Патрик Клуйверт, Кларънс Зеедорф и Едгар Давидс, което стигна върха в Шампионската лига през 1995 г. 

В " Аякс " обаче не са чак толкоз сюрпризирани от триумфа си. След 2:1 над " Ювентус " в Италия в обществените мрежи клубът пусна фотоси на двамата голмайстори - Дони ван де Беек и Матийс де Лихт, които са на 21 и 19 година Снимките им обаче бяха не от този сезон, а като деца и като част от известната академия на клуба. " Нашите момчета ", написаха от " Аякс ".

Петима от играчите, които започнаха като титуляри против " Ювентус ", са минали през всички равнища на академията, която в Холандия назовават " Бъдещето ". Още един - Френки де Йонг, бе взет от " Вилем II " единствено за 1 евро през 2015 година и също мина през младежките тимове, с цел да стигне до мъжкия. Давид Нерес също игра при младежите. Академията на " Аякс " не стопира да създава гении, а от 1982 година до в този момент в безусловно всеки мач на мъжкия тим най-малко един от титулярите идва от школата. Там децата стартират да упражняват на 7, а общо 90 скаути канят гении най-много от Амстердам и региона. Организираните тимове стартират от 9-годишна възраст, а таксата за всяко дете е 12 евро годишно - по 1 евро на месец, колкото коства застраховката.

Играчите

 

от дребни се учат на философията на " Аякс " - нападателен футбол

 

" В академията има една максима, която набиват в главата ти още в първия ден: " Ако си нерешителен, ще ти бъде тежко тук ". Те основават футболната надменност в добър смисъл: Ние сме " Аякс " и това е нашият жанр. Трябва да си самоуверен. А това отношение ражда генерации от смели футболисти ", написа " Ел Паис " за школата на отбора.

Играчите в настоящия тим остават правилни на клубната философия и показват доста добре какво са научили в школата. През второто полувреме против " Юве " " Аякс " направи офанзива със серия от 12 подавания, която включваше 7 играчи и 17 докосвания на топката. Момчетата не се опасяват и да бъркат. 

" Най-важното нещо в школата е, че се пробват да те развиват. Ако си най-хубавият в твоята възраст, незабавно те местят в горната. Там е по-трудно да се адаптираш, само че по този начин се развиваш по-бързо ", сподели 19-годишният Де Лихт, който е вторият най-млад капитан на тим в историята на Шампионската лига. 

Само геният не е задоволителен, а " Аякс " направи и няколко положителни прехвърлянето на опитни играчи в лицето на Душан Тадич и Дейли Блинд, който бе върнат в тима след неособено сполучлив престой в Англия. В състава е и 32-годишният Ласе Шьоне, пристигнал със свободен трансфер през 2012 година

" Аякс " няма финансовата мощност на тимовете, които в профил. Общата цена на титулярния състав против " Ювентус " бе малко над 50 млн. евро, даже не и половината от цената на Кристиано Роналдо, за който бяха платени 112 млн. евро през предишното лято. Тези 50 млн. евро в действителност са разпределени сред единствено четирима - Блинд (16 млн.), Хаким Зиех (11), Тадич (12) и Давид Нерес (12). Сега целият тим на " Аякс " е оценен на повече от 350 млн. евро, а взетият за 1 евро Де Йонг към този момент бе продаден на " Барселона " за 75 млн. евро. Новите пък бързо би трябвало да свикнат с философията на клуба.

 

" Всички сме футболисти, които играят хубав футбол, схващат футбола

 

Движим се, сменяме позиции и сътворяваме компликации за съперниците си. Просто се радваме на футбола си и това е. Доминираме против множеството тимове, с които играем, и е хубаво да се играе по този начин ", сподели Тадич, който след 4:1 над  " Реал " в Мадрид стана едвам 9-ият футболист в историята, получил оценка 10/10 от френския вестник " Екип ".

Изп. шеф на " Аякс " и легенда на отбора като футболист - Едвин ван дер Сар, изясни, че по основаването на този тим се работи от няколко години, и напомни, че отборът към този момент игра край в Лига Европа през 2017 година, изгубен от " Манчестър Юн ". " Когато започнахме този план, казахме, че задачата е да върнем " Аякс " на европейската сцена и клубът да играе в късните етапи на шампионатите. Играчите повярваха в този план, в силата на " Аякс " и това, че могат да се развиват ", сподели някогашният вратар, който работи в тандем с Марк Овермарс.

С значима роля за триумфа е и треньорът Ерик загар Хаг. Допреди няколко години той водеше дублиращия тим на " Байерн " в IV дивизия в Германия. Тен Хаг употребява престоя си там, с цел да се учи от Пеп Гуардиола, който по това време водеше първия отбор.  " Мнозина бяха шокирани, когато отидох там, само че беше скъпо решение за мен. Никога не съм съжалявал. Научих доста от Гуардиола, неговата философия и се пробвам да я приложа тук ", съобщи Тен Хаг, който изкара два сезона в " Утрехт ", преди да поеме " Аякс " предишния сезон.

Треньорът има принос за още един значим аспект - физическата подготовка. За разлика от тимове като " Реал " и " Юве ", " Аякс " не може да си разреши аварийна пейка за милиони. Тен Хаг кара всеки от играчите да прави оценка физическата си форма след всяка подготовка, с цел да понижи до най-малко риска от контузии.

На полуфинала " Аякс " ще срещне " Тотнъм ", а в отбора са наясно, че надали скоро ще имат по-добър късмет за огромен триумф в Европа поради това, че богатите клубове ще се наредят на опашка за футболистите им през лятото. " Ние не сме " Барселона ", " Реал " или " Байерн ", където отиваш и искаш това да е крайната ти спирка. При нас играчите идват и след 2 години желаят да продължат напред ", споделя Ван дер Сар, който е наясно, че няма по какъв начин да задържи всички футболисти. В клуба също знаят, че надали ще са в същия си тип през идващия сезон, но сега не го мислят.

" Не приказваме за това. Има три трофея, които гоним - купата и купата на Холандия, плюс Шампионската лига. Знаем, че огромните клубове ще дойдат с огромната торба с пари. Не мисля, че ще имаме същия тим следващата година. Но в този момент мислим за друго. Защо да не стигнем до края в Шампионската лига? Отстранихме " Реал " и " Ювентус ", два от най-големите тимове в света. Така че за какво не? ", сподели Ласе Шьоне.

А след отстраняването на " Реал " и " Юве " надали някой би сложил под подозрение възможностите на този тим на " Аякс ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР