В края на януари Боливия подписа споразумение за 1 милиард

...
В края на януари Боливия подписа споразумение за 1 милиард
Коментари Харесай

Китай слага ръка върху най-големите резерви на литий в света срещу $1 милиард

В края на януари Боливия подписа съглашение за 1 милиард $ с китайските компании CATL, BRUNP и CMOC (или познати като CBC) и боливийската държавна компания Yacimientos de Litio Bolivianos (YLB) за изследване на залежи на литий в южноамериканската страна. CBC се занимават главно с рандеман на литий, преработване на акумулатори и рандеман на метали.

Президентът на Боливия Луис Арсе и държавнатра YLB пресмятат, че скъпият метал ще може да се изнася до първото тримесечие на 2025 година Президентът мечтае за „ ерата на индустриализацията на боливийския литий “ и по време на тирада риторично попита: „ Колко години трябваше да минат, преди страната да поеме по верния път да се наслаждения на един от своите естествени запаси, толкоз високо скъп в днешно време? “.

Отговаряйки на критиците в националната и интернационалната съпротива, Арсе съобщи, че Боливия разполага с „ вярната “ технология за употреба на ресурса и ще стартира построяването на две съвременни уреди за употреба в югозападния район на страната. В момента обаче няма проект за създаване на спомагателни уреди, написа азиатското списание The Diplomat.

Китайските CBC ще дават отговор за построяването на „ инфраструктура, автомагистрали и нужните условия за бърз старт на работата на заводите “. Те ще координират дейностите по добива с YLB.

Боливийската държавна компания и Министерството на въглеводородите на страната чакат всяко оборудване годишно да се добиват 25 000 тона литий. Извлеченият метал ще се употребява най-много за произвеждане на акумулатори и за произвеждане на електрически автомобили и електронни устройства.

Остава неразбираемо обаче дали добитият и модифициран литий ще бъде изнасян за Китай – по принцип страната е топ вносител на ресурса. Китайските компании ръководят близо две трети от световната обработка и рафинирането на литий.

Китай внася огромна част от лития от Чили и Аржентина – другите два члена на така наречен южноамериканския литиев триъгълник. Той употребява лития за производството на разнообразни артикули, като акумулатори, електронни устройства и елементи за електрически транспортни средства.

В момента Китай се пробва да разположи добива си на литий на стратегическо място, поради евентуалните опасности по веригата на доставки. Континенталната част е дом на към 25% от международните запаси.

Управляващата социалистическа партия в Боливия MAS твърди, че ще резервира цялостен надзор върху процесите на рандеман, преправка и комерсиализация.

Боливийската съпротива оспори това изказване. Карлос Арзе от Центъра за проучвания на труда и развиването на селското стопанство в Ла Пас твърди, че съглашението нарушава основополагащите правила на YLB.

Правилата, съгласно Арзе, ясно демонстрират, че никоя задгранична компания не може да взе участие в добива на литий, а единствено в обработката. Други водещи фигури в опозицията заговориха даже за заплахата от „ денационализация на лития “ в Боливия.

Боливийският минен и енергиен специалист и за малко някогашен началник на YLB Хуан Карлос Зулета също изрази запаси по отношение на процеса на добиване на литий, заявявайки, че “ това, което не знам, е дали ще има изгода за страната “.

Президентът на YLB Карлос Рамос съобщи, че компанията не е подписала никакво съглашение с непозната страна, а по-скоро с съответен корпоративен консорциум и че Боливия поддържа суверенитет върху своите процеси на комерсиализация на естествените запаси.

И въпреки всичко договорка има – тя е е резултат от траяло месеци наддаване, което започва през есента на 2022 година, в което участваха също американски, съветски и аржентински компании. Сделката пристигна и след седмици на бурни митинги в регионите за рандеман.

Цената на лития сега е 47 250 $ за звук, макар че доближи своя връх от 74 475 $ за звук през октомври предходната година.

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР