В края на втория месец на министерството в страната сме

...
В края на втория месец на министерството в страната сме
Коментари Харесай

Христо Хинков: Постигнатото увеличение на заплатите в Спешна помощ никак не е малко

В края на втория месец на министерството в страната сме постигнали нарастване на заплатите в Спешна помощ в порядъка на 22%, което по никакъв начин не е малко. Това съобщи на ексклузивен брифинг министърът на опазването на здравето Христо Хинков в отговор на протестиращите медици, заяви dariknews.bg.

И добави, че този бюджет е незабавен до края на тази година. " От позиция на обстановката в страната, от позиция на желанието ни да влезем в 3% недостиг - нарастването на заплатите по никакъв начин не е малко. Многократно това нещо го бяхме декларирали на профсъюз " Защита ", който е долу под нашите прозорци ", сподели той.

От думите на министъра стана ясно, че не схваща методите, които употребяват от синдиката. " Най-лесно е да се желае и подава оставка, само че най-трудно е да се разбере в дълбочина какъв е казусът. А той е забатачен от доста години и никога не може да се реши за два месеца. Проблемът е обвързван с това, че заплатите в тези значими браншове фактически не са били обект на внимание на предходни управления ", заяви на брифинга министър Хинков.

В диалози със профсъюз " Защита " от министерството са създали всичко допустимо да ги уверят, че ще създадат нужното по формален ред да реализират това, което те желаят. " На срещата в Тристранния отраслов съвет представихме три разновидността, които бяха свързани и с предлагането на профсъюз Защита ". След разбор на тяхното предложение се видя, че настояванията им надвишават 30 милиона лв., което надминава бюджета ", сподели Хинков.

И заключи, че е бил взет поради вид, в който има 22% нарастване за Спешна помощ и 20% нарастване за РЗИ.

" Общата сума, дадена за работна заплата в Центровете за незабавна здравна помощ, е в границите на над 22 милиона ", съобщи заместник-министър доктор Бойко Пенков.

Служители на ЦСМП стачкуват през днешния ден с искане за нарастване на заплатите на водачи на коли за спешна помощ с 600 лева Протестиращите са възмутени от решението на Тристранния съвет, който дефинира хонорари за бранша с 22% нарастване.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР