В края на този месец изтича крайният срок за подаване

...
В края на този месец изтича крайният срок за подаване
Коментари Харесай

Незабавно и необратимо: Който изпусне този срок, трябва да напусне Великобритания

В края на този месец изтича крайният период за подаване на молби по така наречен " EU Settlement Scheme " - механизъм, който би трябвало да обезпечи на европейските жители във Англия същите права, с които са се употребили и преди Обединеното кралство да напусне Европейския съюз.
Още по тематиката
" Незабавно и необратимо "

" Всички, които не аплайват за въпросния документ до крайния период и не могат да потвърдят основателна причина за просрочването му, неотложно и необратимо ще изгубят правото си на престояване на Острова ", предизвестиха тази седмица от мозъчния концерн " UK in a Changing Europe ". Уточнява се, че тези хора са застрашени в това число от изгонване.

Право да аплайват по тази стратегия имат жителите на всички страни-членки на Европейски Съюз, както и жителите на Норвегия, Исландия, Лихтенщайн и Швейцария. Условието е да са се преселили във Англия преди края на предходната година. Експерти считат, че най-застрашени да пропуснат крайния период са възрастните, заетите в бранша на евтината работна ръка, бездомниците, както и децата, настанени в приемни фамилии или в обществени домове. Все хора, които или имат усложнения с кандидатстването онлайн, или пък въобще не знаят, че след Брекзит би трябвало отначало да уредят статута си.

Друго едва място на механизма е това, че във Англия няма общ указател за пребиваващите в страната жители на Европейски Съюз. Поради тази причина английското държавно управление не знае броя на хората, които би трябвало да легализират отначало престоя си.

Стотици хиляди може да се окажат наранени

Експертите чакат, че ще измине известно време след приключването на крайния период, преди да стартират проблемите за хората, наранени от мярката. В затруднено състояние може да се окажат обаче и хора, които са подали молби в точния момент, само че решението по тях няма да излезе преди приключването на крайния период. По данни на изданието RND, към 300 000 души може да се окажат с подобен проблем.

Според статистиката на английското вътрешно министерство, дотук общо 5,3 милиона души са подали молби за признание на правата им след Брекзит. От обработените близо 5 милиона молби 97% са с позитивно решение - т.е., техните податели са получили краткотрайно или непрекъснато право за престояване и работа на Острова. Дали обаче те ще се употребяват със същите права, както и преди Брекзита - това занапред ще излиза наяве, предизвестяват наблюдаващи.

Една от огромните здравни каси в Германия - Technikerkrankenkasse (TK), показва на уеб страницата си всички условия, на които би трябвало да дават отговор европейските жители, искащи да получат така наречен " Settlement Status ". Сред тях е да вземем за пример изискването да са живели най-малко 5 години в Обединеното кралство. Хората, които нямат цялостни 5 години престой, получават краткотрайно позволение - така наречен " Pre-Settled Status ", който обаче също им дава достъп до системите на образованието и опазването на здравето да вземем за пример. А в случай че дават отговор на избрани условия, резервират и правото си на достъп до обществени помощи и до пенсионната система.

Правото си на престой във Англия можете да легализирате на на английското държавно управление.

Материалът е оповестен
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР