В края на сезон 2022 отборът на Мерцедес прекрати своето

...
В края на сезон 2022 отборът на Мерцедес прекрати своето
Коментари Харесай

Защо Мерцедес си тръгна от Формула Е?

В края на сезон 2022 тимът на Мерцедес приключи своето присъединяване във Формула Е след единствено три години в шампионата. В тях „ Сребърните стрели “ стигнаха до две следващи трофеи при водачите в Ник де Врийс през 2021 и Щофел Вандоорн през 2022, а също така и в двете години те взеха и отборния приз.

От страни видяно решението на Мерцедес да се изтегли от Формула Е наподобява много необичайно, на фона на триумфите от последните две години. По думите на Тото Волф обаче зад този ход на немския производител има много рационални аргументи.

„ Мисля, че Формула 1 стана толкоз огромна, че всички други шампионати като че ли се смалиха. Ние бяхме доста щастливи и сполучливи в ДТМ повече от 30 години. Но се стигне до един миг, в който в случай че искахме да се конкурентни трябваше да влагаме 40-50 милиона евро годишно в заводския тим, а възвращаемостта на тази инвестиция беше доста дребна.

„ Същото стана и във Формула Е, просто аудиторията беше прекомерно дребна. В единия завършек на стаята имахме ДТМ, в другия Формула Е, а в останалото пространство беше Формула 1. Затова ние взехме решение да се фокусираме единствено върху Формула 1, без да се разсейваме с другите шампионати “, изясни Волф.

Мястото на Мерцедес на стартовата решетка за сезон 2023 във Формула Е ще бъде заето от Макларън. За английския отбор това ще бъде дебют в напълно електрическия шампионат, като той ще резервира и огромна част от екипа на Мерцедес от последните години.

Новият сезон във Формула Е започва на 14 януари със надпреварата в Мексико, с което ще се даде и началото на новата епоха в напълно електрическия шампионат.

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите надпревари от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР