В края на септември германското правителство обяви мащабен пакет на

...
В края на септември германското правителство обяви мащабен пакет на
Коментари Харесай

Германия на първо място: Заплаха ли е планът на Берлин за енергийната сигурност на съюза

В края на септември немското държавно управление разгласи огромен пакет на стойност 200 милиарда евро за, който ще поддържа потребителите и промишлеността за справяне с високите цени на елетроенергията. Планът провокира остри реакции, тъй като не беше координиран с останалите европейски страни в миг, в който няма единение измежду водачите и за ограниченията на равнище Европейски Съюз. Има терзания, че може да провокира и нелоялна конкуренция в съюза. Европейски Съюз приготвя и общ заем за смегчаване на следствията от енергийната рецесия, който ще подкрепя страните под форма на заемно финансиране (по образеца на програмата SURE от пандемията).
Германското държавно управление разгласи огромен пакет на стойност 200 милиарда евро за справяне с енергийната рецесия, който ще поддържа потребителите и промишлеността. Освен с внушителния си размер, той притегли общественото внимание и с това, че не беше координиран с останалите европейски страни и беше посрещнат с остри рецензии от политици и специалисти, откакто. Основните опасения са, че пакетът на Берлин ще подкопае единния пазар, като обезпечи преимущество на локалния бизнес за сметка на съперниците му от останалите страни. Планът, чиито съответни параметри следва да бъдат конкретизирани, може даже да подтиква потреблението и да докара до по-високи цени на газа на континента.

В същото време, Bloomberg News заяви във понеделникк, че Германия въпреки всичко ще поддържа взаимно издаване на дълг на Европейския съюз, с цел да смекчи удара от енергийната рецесия, стига набраните пари да се изплащат на изпитващите усложнения страни членки като заеми, а не като безплатни средства. Субсидиране на цената на газа и данъчно облекчение
Реклама
Основните ограничения, които целят да предпазят фирмите и семействата от въздействието на растящите енергийни цени, са т. нар.субсидиране на по-ниско цени на цената на газа и понижаване на налога върху продажбите на горивото. Пакетът съставлява по-значителен фискален ангажимент от досегашните ограничения на немското държавно управление, които най-вече бяха финансирани от налози. По предварителни оценки мярката за ограничение на цената на газа единствено за семействата ще коства сред 15-24 милиарда евро.

Пакетът е умислен по този начин, че да заобиколи немските фискални правила. Дълговата спирачка, която сега е замразена, би трябвало още веднъж да влезе в действие следващата година. Но новото финансиране не може да се вмести в заложения предел от 0.35% от Брутният вътрешен продукт, тъй че дефицитът за идната година на процедура ще би трябвало да бъде финансиран посредством огромни заеми през тази. Законът разрешава това при спешни обстановки, само че съставлява опит за " изобретателно осчетоводяване ", какъвто Германия всекидневно би избягвала.
Критики от всички страни
Германия, наподобява, е подготвена да употребява своята фискална мощност, с цел да субсидира потреблението на газ, даже в случай че това рискува да увеличи цените за останалите страни от блока. Липсата на координиране и сложните договаряния за последния енергиен пакет на Европейски Съюз провокира отвращение реакцията от страна на водачите на доста страни, множеството от които мъчно биха си разрешили толкоз великодушни обществени разноски.
Реклама
Целият съюз има изгода от заводите за торове в Словакия, чието произвеждане разчита на газ, само че страната няма финансовите запаси за такива големи дотации, разяснява икономическият министър Карел Хирман пред Financial Times, добавяйки, че високите цени на силата могат да доведат Братислава до стопански колапс.

" Изправени пред общите закани на нашето време, не можем да се разделим съгласно пространството за маневриране с нашите национални бюджети ", сподели министър председателят на Италия в оставка Марио Драги. Финансовият министър на Франция Бруно Льо Мер и ирландският му сътрудник, ръководителят на Еврогрупата Пасхал Донахю, се причислиха към апелите на Драги за по-координиран отговор, а мярката за общ таван на цената на газа беше стартирана и от ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан, който по принцип е последовател на по-малко интервенция на Брюксел във вътрешните работи на страните, беше по-краен и дефинира немския проект като " канибализъм ". Той уточни, че ограниченията за подкрепяне на немските компании " със стотици милиарди евро " са в прорез с разпоредбите на Европейски Съюз за държавна помощ и са за сметка на техните съперници в останалите страни.

" Най-богатата и най-мощна страна в Европейски Съюз се пробва да употребява тази рецесия, с цел да получи конкурентно преимущество за бизнеса си на единния пазар. Това не е почтено ", сподели полският министър председател Матеуш Моравецки в коридорите на неофициалната среща на върха на Европейски Съюз в Прага в петък. Финландският министър председател Сана Марин и водачът на Естония Кая Калас също показаха недоволството си, въпреки и с по-дипломатичен звук. " Трябва да намерим общо решение, в противоположен случай страните с по-голяма бюджетна еластичност ще имат преимущество пред останалите ", сподели Калас в Прага.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР