В края на ноември ще има предсрочни избори и те

...
В края на ноември ще има предсрочни избори и те
Коментари Харесай

Прогноза: В края на ноември - предсрочни избори в Македония, които ще са фатални за ВМРО-ДПМ

" В края на ноември ще има предварителни избори и те ще бъдат съдбовни за ВМРО-ДПМ. " Това предвижда журналистът и притежател на БГНЕС Любчо Нешков за обстановката в Македония.
По думите му ниската изборна интензивност на референдума за името и евроатлантическата ориентировка на Македония е реалност: " Гражданите не пускат етнически избор, те гласоподават за съответно развиване на страната. В Македония ще има опит за гласоподаване на промени в Конституцията, в случай че това не се случи отиваме на бързи избори. "
" В двустранен проект не подценявайте диалога сред Ципрас и Заев. В интернационален проект има двама основни души - Йоханес Хан и Столтенберг. Нещата за Македония са предопределени ", сподели още Нешков.
Той напомни, че " Груевски управляваше Македония с 320 хиляди души 10 години. Сега са 600 хиляди души – тази коалиция в случай че отиде на избори, тя ще има конституционно болшинство. Въпросът не е дали измененията ще бъдат гласувани, те ще бъдат признати в Народното събрание, въпросът е в какъв период и дали опозицията ще застане на страната на държавните ползи или ще продължава да пази непознати планове . "
Припомняме, че референдумът за смяната на името на Македония не събра нужната изборна интензивност от 50%, с цел да бъде гласуването годно. В същото време над 90% от гласувалите са подкрепили смяната. При 97% обработени бюлетини интензивността е малко над 36% – много под предстоящите 50%. 91% от гласувалите са подкрепили участието на страната в Европейски Съюз и НАТО посредством приемане на Договора за името с Гърция.
Гражданите на Република Македония отговаряха на въпроса " Подкрепяте ли участие в НАТО и Европейски Съюз посредством приемането на съглашение сред Македония и Гърция? "
Министър-председателят на Република Македония Зоран Заев сподели, че не има намерение да подава оставка макар ниската изборна интензивност на референдума , предадоха ДПА и Асошиейтед прес. Заев дефинира референдума като очевиден триумф, откакто " голямо болшинство " от гласувалите са одобрили смяната на името, която е част от съглашение с Гърция за споразумяване на десетилетен спор сред двете страни, което да проправи пътя към участие на Македония в Европейския съюз и НАТО.
" Нямам желание да напущам, само че е мой дълг да остана ", сподели той на конференция, отговаряйки на въпрос дали възнамерява да се отдръпна.
Заев съобщи, че ще " продължи да води страната към участие в НАТО и Европейски Съюз ". Той не разяснява изборната интензивност, само че разгласи референдума за " либерален триумф ", изтъквайки, че допитването е " консултативно " и няма наложителен темперамент. По думите му резултатът ясно демонстрира волята на македонския народ.
Македонският министър председател прикани депутатите да поддържат идната стъпка, нужна за завършване на Преспанския контракт, която е утвърждението на нужните конституционни промени - с квалифицирано болшинство от 81 депутати от 120-местния парламент, само че ВМРО-ДПМНЕ сега е най-голямата партия там, с 51 народни представители. Заев акцентира, че " няма по-добра договорка с Гърция и не може да има по-добра договорка. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР