В края на миналия месец бордът на директорите на Activision

...
В края на миналия месец бордът на директорите на Activision
Коментари Харесай

Появи се пореден съдебен иск към Activision Blizzard

В края на предишния месец бордът на шефовете на Activision Blizzard гласоподава единомислещо в интерес на по сливането на компанията с Microsoft. Както знаете, при започване на тази година редмъндският софтуерен колос насочи оферта за придобиването на издателя на игрово наличие на стойност близо 70 милиарда $, която беше призната от изпълнителния шеф на Activision Blizzard Боби Котик. Очаква се договорката да бъде затворена до края на 2023, само че до тогава има много време и не се знае дали тя ще се реализира.

За да не се получи това има няколко фактора, които би трябвало да бъдат взети поради. На първо място това са американските регулаторни органи и федералните управляващи. Сливането на две толкоз могъщи компании в даден бранш може на доктрина да повлияе негативно на пазара, в който те оперират и да се сътвори опция за монополно състояние. На второ място идват свадите към Activision, които бяха оповестени предишното лято. Те не удариха само имиджа на компанията, а и цената на акциите на студиото. Това се и оказа за митинг на огромен акционер в Activision Blizzard и апел към вложителите в компанията да гласоподават срещу договорката. Според тях спадът в цената на акциите на Activision Blizzard разрешава на Microsoft да предложи една цена за компанията, която е надалеч по-занижена от тази, която е действителната. Освен това те смятат, че капацитета за бъдещо развиване на Activision Blizzard е надалеч по-голям и една промяна на целия ръб на шефовете, както и на Котик, ще повлияе позитивно на развиването на студиото. В този смисъл, вложителите на студиото са мощно ощетени. Е, както към този момент се разбра, договорката получи тяхното утвърждение. Но това може да не е края.

Axios предава, че тази седмица Бордът на системата за пенсиониране на чиновниците на Ню Йорк и няколко пенсионни фонда са внесли формален иск в локален съд към Activision Blizzard. Тук е добре да напомним, че въпросният вложител, който призоваваше да се гласоподава срещу договорката – SOC Investment Group – се явява инвеститорска група, която оперира с пенсионни фондове и се свързва с профсъюзна организация, наброяваща десетки хиляди членове. Според импортирания иск, Боби Котик е ускорил процеса по продажба и е оказал директно отрицателно въздействие на цената на компанията, с цел да избегне неизбежните последствия, които ще провокират множеството каузи, заведени към Activision Blizzard за полова дискриминация и свадите, свързани с тормоз на работното място. А като знаем политическата атмосфера, която царува в Съединени американски щати в последните няколко години, такива сигурно ще последват и компанията е допустимо да пострада много във финансово отношение. Ищците желаят от съда да принуди Котик да им даде достъпа до набор от документи, в това число до тези, свързани с петимата други евентуални купувачи на компанията, които Activision Blizzard са показали в писмо до Комисията по скъпи бумаги и тържищата на Съединени американски щати.

„Вземайки поради персоналната отговорност и виновност на Котик за нарушената работна среда на Activision, то Бордът е трябвало да е наясно, че той не е способен да договаря за продажбата на компанията“, се твърди в подадения в съда иск.

В коментар по тематиката за GamesIndustry.biz представител на Activision Blizzard е декларирал, че компанията не е съгласна с недоволството и ще показа причините си за това в съда. Изданието напомня, че студиото е обект на заведени няколко каузи. Срещу тях е заведено дело от организацията, чието следствие разкри нередностите, които са се случвали в продължение на години в офисите на компанията. Освен това каузи са заведени и от страна на вложители в Activision Blizzard, както и от на потърпевшите от тормоз чиновници на студиото. Заедно с това те са разследвани от Комисията по скъпи бумаги и тържищата на Съединени американски щати във връзка с закъснялото откриване на следствието водено от калифорнийската организация и федерално дело, обвързвано с полова дискриминация, завършило със съглашение сред двете страни.

Изданието припомня, че в делото, заведено за тормоз е забъркано персонално името на Котик, който в предишното заплашил собствен чиновник, че ще поръча да бъде погубен, както и това, че се е намесил в решението за уволнението на негов зависещ, упрекнат в извършен от него полов тормоз. В хода на обстановката стана ясно също по този начин, че някогашната му другарка се е сдобила с ограничаваща заповед по отношение на него, а той, е осуетил публикуването на това разобличаване. Заедно с това, няколко бизнес сътрудника на Котик се упрекват в непозволено възползване от вътрешна информация. Дни преди обявяване на договорката сред Activision Blizzard те закупуват акции на компанията на стойност $108 милиона. В друга отрицателна вест, обвързвана с компанията, стана ясно, че Activision Blizzard не престават с неприятните финансови резултати. В отчета си за първото тримесечие на актуалната година, Activision Blizzard регистрират спад съвсем по всичко фронтове без King. Това включва придвижване надолу за приходите на студиото с над една пета, чистите продажби с съвсем една трета на годишна база и чистата рентабилност с над 30%. Отчита се голям отлив на консуматори, като най-засегнат от този развой се явява флагманската поредност на Activision Call of Duty – за година.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР