В края на миналия месец българското европредседателство обяви, че електронни

...
В края на миналия месец българското европредседателство обяви, че електронни
Коментари Харесай

Как електронни карти ще улесняват студентите в ЕС

В края на предишния месец българското европредседателство разгласи, че електронни студентски карти, чието въвеждане след 2021 година се разисква, ще разрешат на студентите цялостна подвижност в Европейския съюз.

Какво в действителност съставляват тези карти и на какъв стадий са проектите за въвеждането им. Тези въпроси изясниха пред " Дневник " пресцентъра на Министерството на образованието и науката (МОН).

Каква информация ще съдържат

Картите ще съдържат цялата информация за статуса на студента и ще създадат излишно преместването и узаконяване на информации за брой семестри, положени изпити, насъбрани заеми от една страна членка в друга. Електронната студентска картата ще дава достъп на локално равнище до всички студентски услуги още веднъж без нуждата студентът да кандидатства за даване на всички тези документи пред институциите в приемащата страна.

Идеята е електронната студентска карта да може да се употребява във всички страни членки на Европейски Съюз и да съдържа цялата база данни за образованието на студента, изясняват от МОН. По думите му всички обществени аспекти на образованието във висше учебно заведение също ще бъдат наранени от европейската електронна студентска карта – да вземем за пример обезпечаването на опция за облекчения при използването на студентски столове и общежития, понижения за градския и междуградския превоз, достъп до библиотеки и други.

На какъв стадий е проектът

Идеята за електронна студентска карта е стартирана от Европейската комисия и цели насърчаването на студентската подвижност, подобряването на качеството на услугите за студенти и намаляването на административната тежест. Предвижда се европейските студентски карти да бъдат въведени след 2021 година като е належащо самодейността да се хастари със съответните механически и софтуерни средства.

Темата е била обсъждана по време на срещата на генералните шефове за висше обучение в страните членки на Европейски Съюз и Европейското икономическо пространство, която се организира в София на 20 и 21 февруари. Един от поставените по време на диалозите въпроси е бил каква да е платформата за основаването на електронните студентски карти - дали да се построи обща европейска платформа или да се обезпечи съпоставимост сред платформи в обособените страни членки на Европейски Съюз. Дискусиите по въпроса не престават.

Издаването и потреблението на електронна студентска карта в практиката е един от огромните въпроси, които се разискват сега – от софтуерната платформа до организацията на самия развой и външния тип на картата. Въпросът безвъзмездна ли ще е също следва да откри отговор в хода на полемиките и практическото образуване на целия развой по издаване, допълват от МОН.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР