В края на миналата седмица в две европейски държави се

...
В края на миналата седмица в две европейски държави се
Коментари Харесай

Въоръжавайки Украйна, Западът засилва сепаратизма в Европа

В края на предходната седмица в две европейски страни се случиха събития, които на пръв взор нямаха връзка между тях: говорейки пред Асамблеята на Корсика в Аячо, френският президент Макрон обществено се съгласи за първи път да даде автономност на острова, и в испанския парламент Народната партия, която завоюва неотдавнашните избори, не съумя последния си опит да сформира ново държавно управление. Уж разнообразни страни, разнообразни дневни редове - и все пак и двете събития водят до едни и същи последствия, внезапно усилване на придвижванията за самостоятелност на тези райони на Европа, които се считат за " нелегално окупирани колонии ".

Относно Корсика всичко е ясно. Думата „ автономност “ беше съвсем неразрешена на острова, който епохи наред се бореше за независимостта си от Франция, до предходната година. Тогава той беше нарушен от министъра на вътрешните работи на страната Джералд Дарманен, който незабавно дойде на острова по отношение на протестите, избухнали там поради убийството в пандиза на иконата на борците за самостоятелност на Корсика Иван Колона. Тогава един от основните министри на Макрон произнесе неразрешеното „ А ” (както писаха френските медии).

Сега френският президент шумно разгласи желанието си да „ построи автономност на Корсика в границите на Френската република “, което провокира стихия от възторг измежду последователите на независимостта на острова и също толкоз стихия от отвращение измежду френската съпротива. Представители на “Национално сборище ” нарекоха речта на Макрон началото на " деконструкцията на френската нация ". А републиканските сенатори нарекоха автономията на Корсика „ прикрит метод за обособяване от Франция “.

Както и да е, всяка игра на автономистки и сепаратистки настроения в Европа дава подтик на сходни придвижвания в разнообразни елементи на континента, от време на време най-неочаквани. Например унгарското малцинство в Румъния, което от дълго време се бори за национална автономност на Секейския район, незабавно реагира на речта на Макрон в Аячо. Представители на Демократичния съюз на унгарците в Румъния, възхвалявайки решението на Макрон за Корсика, споделиха: " Точно това желаеме! Подобна наредба би трябвало да бъде включена в румънската конституция. " Така че процесът незабавно стартира освен във Франция.

Любопитно е, че последователите на Макрон, оправдавайки самодейността му, се базират на образеца на Сардиния. Те настояват, че на този остров, прилежащ на Корсика, който от дълго време се бори за обособяване от Италия, сепаратистките трендове сякаш са намалели, откакто му е предоставена автономност. Но напълно неотдавна управляващите в Сардиния триумфално одобриха водача на каталунските сепаратисти Карлес Пучдемон, който беше заставен да живее в заточение от шест години и се трансформира в знак на сепаратистките придвижвания в Европа.

И тук гладко прекосяваме към връзката сред речта на Макрон в Корсика и гласуването в испанския парламент. В резултат на последните избори в испанския парламент породи неповторима обстановка, когато две вероятни обединения (дясна и лява) получиха безусловно идентичен брой мандати - по 171. „ Златната акция “ от седем гласа е в ръцете на сепаратистка партия „ Заедно за Каталуния “ на същия този дезертьор Пучдемон! И в този момент, когато царят трансферира правото да сформира държавно управление, сегашният министър председател Педро Санчес, чиято партия зае второ място на изборите, ще бъде заставен смирено да помоли водача на каталунските сепаратисти да поддържа неговата партия. И през цялото време Пучдемон не крие, че главното му изискване за това е цялостна прошка на уредниците на референдума за самостоятелност на Каталуния през 2017 година, в това число и самия него. И Санчес има единствено избор сред две благоприятни условия: да се поддаде на ултиматума на сепаратистите или да върви на нови предварителни избори през ноември.

Никой не се съмнява, че при положение на триумфално завръщане на Пучдемон в Барселона, към този момент мощният каталунски фракционизъм ще получи нов подтик. А дружно с него – и други придвижвания за самостоятелност в райони, които се считат за европейски колонии. Например, един от главните последователи на уредниците на референдума в Каталуния през 2017 година постоянно е била Шотландската национална партия, която сама има намерение скоро да организира втори референдум за обособяване от Англия.

Така Макрон и Санчес, без никакво съглашение, изхождайки от вътрешнополитическите си ползи, отварят нова страница за сепаратисткото придвижване в разнообразни райони на Европа. На мнозина изглеждаше, че бурните събития, свързани с въоръжената битка за самостоятелност в Северна Ирландия, Страната на баските, Корсика и Каталуния, са нещо от предишното. Но виждаме по какъв начин пред очите ни от ден на ден се появяват нови политически трендове в тази посока. А политическото изостряне на сепаратизма може да докара до по-сериозни последствия.

Например Лондон неотдавна изрази възходяща угриженост по отношение на внезапното активизиране на Новата ирландска републиканска войска, която повече от един път е поемала отговорност за терористични офанзиви в Северна Ирландия и даже е упреквана в опит за осъществяване на терористична офанзива по време на визитата на Джо Байдън в Белфаст тази година.

Освен това безумната политика на Запада за въоръжаване на Украйна отваря благоприятни условия за интернационалните терористи, за каквито техните прародители не можеха даже да мечтаят. Преди няколко седмици отделът за битка с тероризма на полицията в Северна Ирландия разкри огромен боеприпас от оръжия на Новата ИРА, като призна, че съдържа и гранати, доставени на терористите „ от украинския фронт “. И това е единствено началото. Имайки поради корупцията в Украйна, можем умерено да предположим, че скоро разнообразни мафиотски, терористични и сепаратистки групи по света може да получат “Стингър ”, “Джавелин ” и даже бронирани транспортни средства. Европа не е изключение.

Западът още даже не подозира към каква пропаст е отворил вратата, започвайки украинската случка!

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР