В края на миналата седмица пред bTV депутатът от “Продължаваме

...
В края на миналата седмица пред bTV депутатът от “Продължаваме
Коментари Харесай

Прокуратурата сърдита - проверила и снимките с шкафчето, и преписките срещу Пеевски

В края на предходната седмица пред bTV депутатът от “Продължаваме промяната” и началник на правната комисия в Народното събрание Милен Матеев съобщи, че прокуратурата не работи, а обвинител №1 Иван Гешев стопира всички сигнали за корупция по високите етажи.

По думите му прокуратурата не е подхванала никакви дейности във връзка с скандалните фотоси от спалнята на Бойко Борисов, на която се виждат пачки евро и кюлчета злато. Няма и значителен резултат по 14-те преписки по отношение на Делян Пеевски, а следствието на сагата с банкрута на КТБ няма резултати.

Държавното обвиняване обаче е изрично - погрешни изказвания, които опонират на Конституцията и законите на страната. Освен това съгласно прокуратурата изявлението на Матеев е единствено и само политическо и цели да вкара в илюзия българските жители и да отклони вниманието от настоящите проблеми, “чието разрешаване е от компетентността на Народното събрание и държавното управление, а не на прокуратурата”.

“Главният прокурор не разполага с пълномощия и не управлява решения и дейности на обособените прокурори във връзка с което и да е било лице. Нещо повече, с измененията в Закона за правосъдната власт от 2016 година, ясно е регламентирано, че прокурорите и следователите не са подчинени на основния прокурор. Наред с това основният прокурор не разполага със законови пълномощия да прави инспекции и/или следствия. Същите според наредбите са от компетентността на съответни наблюдаващи прокурори, определяни на инцидентен принцип. В този смисъл изказвания, че „ основният прокурор носи само отговорност за дейности или бездействия на прокуратурата, главно по корупционни кавги, които се вихрят по високите етажи на властта “, освен не дават отговор на истината, само че и опонират на законодателството в Република България.

Не дава отговор на истината изказванието на господин Матеев, че прокуратурата не е направила „ никакви “ дейности във връзка с така наречен „ фотоси в шкафчето “. Софийска градска прокуратура неведнъж е предоставяла информация за неприключило следствие, осъществено във връзка оповестени в медиите фотоси и видеозапис, за които се твърди, че са направени в жилище, употребено от някогашния министър-председателя на Република България Б. Борисов. Това господин Матеев би могъл да откри при обикновена инспекция в интернет, включително и на интернет страницата на ПРБ”, показват още от прокуратурата.

“Не дава отговор на истината изказванието на господин Матеев, че „ няма резултат “ по 14 преписки по отношение на народния представител Д. Пеевски. Това също може да се ревизира при информация в интернет, в това число и на интернет-страницата на Прокуратура на Република България. Нещо повече, същата обществена информация е налична и в деловодството на Народното събрание по отношение на кореспонденцията с Временната комисия за определяне на обстоятелства и условия по отношение на дейностите и бездействията на способените български органи по отношение на наложените на 2 юни 2021 година наказания на български физически и юридически лица от Службата за надзор на задгранични активи на министерство на финансите на САЩ”, допълват от държавното обвиняване.

“Не дава отговор на истината изказванието на господин Матеев, че прокуратурата не е подхванала дейности във връзка с банкрута на Корпоративна комерсиална банка. Ноторно прочут факт е, че пред Специализирания углавен съд има „ провесен “ правосъден развой за банкрута на банковата институция.

Имайки поради виновната позиция, която господин Матеев заема, в качеството си на ръководител на Комисията по конституционни и правни въпроси на Народното събрание, молим отсега нататък да не позволява излагането на погрешни от фактическа и правна позиция изказвания, които биха могли да вкарат в подвеждане българските жители.

За следващ път сме очевидци на изказвания, които не дават отговор на обстоятелствата и имат политически цели, водят до уронване на престижа на правосъдната власт, разрушават доверието на българските жители в институциите и са в несъгласие с основополагащи европейски ценности”, приключват от прокуратурата.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР