В края на миналата седмица Обединените патриоти внесоха промени в

...
В края на миналата седмица Обединените патриоти внесоха промени в
Коментари Харесай

Отново промени в Наказателно-процесуалния кодекс под натиск на общественото мнение

В края на предходната седмица Обединените патриоти внесоха промени в Наказателно-процесуалния кодекс, свързани с отпадане на съкратеното правосъдно произвеждане. Поводът бе убийството на журналистката от Русе Виктория Маринова, само че аргументите са доста повече, както споделиха вносителите.
По в този момент настоящото законодателство, в случай че едно лице се признае за отговорно, може да се употребява от изискванията да получи кратко разследване и надлежно понижена присъда. В някои случаи обвиненият може даже да не се признае за отговорен, може единствено да подпише, че е склонен с всички документирани доказателства.
В тази догадка някои адвокати направиха една елементарна сметка, че взимайки поради най-различни условия, обвинено в доста тежко закононарушение лице (убийство, серийни убийства, тежък рецидив на грабежи и т.н.) може да получи присъда 10-15 години, в случай, че при сходни случаи Наказателният кодекс планува най-строгите наказания като дълготраен затвор и доживотна присъда.
Тези оферти не са нови, те са предлагани преди две години и половина в предходното Народно заседание, само че тогава времето не е стигнало до съществено разискване, сподели един от вносителите – Християн Митев от Обединените патриоти.
Въпросът е спорен, тъй като не всички са съгласни с промени в законодателството във връзка зародил тежък престъпен случай, придобил социална значимост… Например персоналното мнение на Александър Ненков от ГЕРБ е, че законодателството, изключително при тежки престъпни действия, така и така е задоволително строго, стига да се ползва както би трябвало от правосъдните органи.
Депутатът от Българска социалистическа партия Филип Попов бе на мнение, че има смисъл от полемика дали законът да не стане още по-строг към причинителите на тежки престъпни закононарушения, но… за него и за съпартийците му е по значима предварителната защита, дейностите на органите преди да се случат тежки закононарушения, а не по-късно да се търси отмъщение, строго наказване или публичен линч.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР