В края на миналата седмица на Южния плаж във Варна

...
В края на миналата седмица на Южния плаж във Варна
Коментари Харесай

РИОСВ - Варна: Морската вода е чиста

В края на предходната седмица на Южния плаж във Варна изплуваха освен мокри кърпички, само че и плъхове. 



Проверка на плажа направихме още преди няколко седмици и излязохме с протокол и инструкции към община Варна да се вземат незабавни ограничения, само че желая да кажа, че съвсем през цялата година водата е чиста във Варна. Само когато има мощен дъжд, има замърсяване на водата, само че това замърсяване нанася такива имиджови вреди на туризма, че решаването на казуса с морските води е към този момент идея както за институциите в града, по този начин и за обществеността.

Това разяснява пред Нова тв Ерджан Ебатин, шеф на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна.

Регионална инспекция за опазване на околната среда излиза от естествената рамка на връзка сред институциите. Ние заявяваме, че Варна е туристически град и за репутацията й е значимо да има чисти води, добави той.



Проверката откри, че има една дъждовна канализация, построена още предишния век, с преливник, който при мощен дъжд прелива. Така мръсната вода от битовата канализация прелива в дъждовната канализация, която е заустена до вълнолома и се получава замърсяване на морето. Това се дължи най-вероятно на множеството заведения, които са в новоизградения район за отдих преди няколко години. Този проблем с преливника го имаме от 2020 година. Най-вероятно се дължи на тези заведения, изясни той.

Организирахме среща с концесионера още преди две седмици, разговаряхме неколкократно и с регионалния шеф, срещнах се и с кмета на общината и по отношение на тези срещи през днешния ден към този момент е образувана комисия по казуса. Този вид зауствания не дават отговор на актуалните екологични правила, т.е. този преливник не би трябвало до го има в зоната за къпане, уточни той.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР