В края на миналата седмица изпълнителният директор на Формула 1

...
В края на миналата седмица изпълнителният директор на Формула 1
Коментари Харесай

Ръсел и Норис подкрепиха идеята за по-малко тренировки във Формула 1

В края на предходната седмица изпълнителният шеф на Формула 1 Стефано Доменикали още веднъж подмятна своята концепция, че в близко бъдеще спортът може да понижи доста свободните тренировки в границите на спортните уикенди.

И до момента в който тези планове на италианеца не се харесаха на част от водачите и сигурно не са добра вест за всички инженери в падока на шампионата Джордж Ръсел и Ландо Норис поддържаха проектът на Доменикали. Според двамата британци, които се състезават надлежно за Мерцедес и Макларън, времето, което ще бъде спестено от по-малкото тренировки във Формула 1 би трябвало да бъде отредено за по-дълги подготвителни сесии в поддържащите серии.
 Формула 1 няма да се отхвърля от петъчните тренировки Формула 1 няма да се отхвърля от петъчните тренировки
В множеството спортни уикенд водачите във Формула 1 разполагат с цели три часа за подготовка преди квалификацията, а единственото изключение от това предписание са уикендите, в които има спринтови съревнования. В тях има единствено една подготовка преди сесията за място, а след нея колите влизат в изискванията на „ закрит парк “ и по тях не могат да бъдат правени основни промени до старта на неделното съревнование.

В същото време водачите в дребните формули имат или една 45-минутна подготовка преди своята подготовка, или в най-хубавия случай две 30-минутни подготвителни сесии. По думите на Ръсел това не е заслужено по отношение на по-младите и неопитни водачи.
 Доменикали с следващо необичайно предложение: Формула 1 да дава точки в тренировките Доменикали с следващо необичайно предложение: Формула 1 да дава точки в тренировките
„ Мисля, че отговорът е „ не “ – сподели Ръсел когато бе запитан дали Формула 1 има потребност от цели три тренировки – Разбира се колкото повече време имаш за подготовка, толкоз повече си привикнал с пистата и се чувстваш по-комфортно в колата. Не мисля, че е вярно Формула 1 да има три пъти повече време за подготовка, в сравнение с имат водачите във Формула 2 и Формула 3. Те би трябвало да са тези, които имат множеството време за тренировки, тъй като те имат по-малко уикенди, по-малко проби и като цяло доста по-малко време зад волан. “

„ Ще бъде прекомерно рисково въобще да нямаме тренировки. В началото аз не бях последовател на спринтовите надпревари, само че аз доста им се любувам, изключително на екшъна в петък, който става доста значим ден “, добави още Ръсел.

„ Когато аз бях във Формула 2 (2018) беше шокиращо да видя какъв брой малко обиколки правех за парите, които плащах. Много е неуместно. Определено ще бъде позитив за младите водачи, в случай че те получат повече време на пистата. Аз одобрявам когато квалификацията се организира след единствено една подготовка. Това слага мен и инженерите ми под по-голямо напрежение и ние работим по-концентрирано “, пък бе коментарът на Норис.

На противоположният полюс бе коментарът на настоящия първенец Макс Верстапен, който счита, че не е нужно да има промени във формата на спортните уикенд. Той обаче се надява в бъдеще тяхната численост да бъде понижена. През 2023 година календарът на Формула 1 включва цели 23 уикенд. Първоначално проектите на шефовете на спорта бяха за 24 уикенда, само че след анулацията на Гран При на Китай тяхната численост бе понижена.
 Защо Формула 1 не размени Гран При на Китай? Защо Формула 1 не размени Гран При на Китай?
„ Аз не съм почитател на това какъв брой надпревари вършим в този момент, не съм почитател и на концепцията за смяна във формата и махането на тренировките. Те би трябвало да внимават да не трансформират прекалено много ДНК-то на Формула 1. Аз имам вяра, че ще е значимо те да не си играят прекомерно с формата.

„ Помня, че когато гледах Формула 1 като дребен аз чаках с неспокойствие да пристигна неделята, с цел да има съревнование. С количеството надпревари в днешно време можем да махнем една подготовка, само че нищо повече. Не мисля, че би трябвало да променяме доста неща. Единственото, което желая да се случи е разликите в колоната да бъдат по-малки, което ще докара до по-вълнуващи надпревари “, съобщи международният първенец.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР