В края на миналата година, след вълна от новини, които

...
В края на миналата година, след вълна от новини, които
Коментари Харесай

Злоупотреба или бизнес нюх – защо Мъск продаде акции на Tesla за $3,6 млрд.

В края на предходната година, след вълна от вести, които сочеха спад в търсенето на електрическите автомобили на Tesla, основният изпълнителен шеф Илон Мъск продаде акции на компанията за съвсем 3,6 милиарда $.

На 2 януари Tesla разгласи, че доставките ѝ за четвъртото тримесечие са били доста под последната прогноза, направена от анализаторите на компанията за вложителите. Тази вест докара до внезапен спад на цената на акциите на Tesla при отварянето на пазарите на идващия ден, оповестява WSJ и задава въпроса: „ Знаел ли е Мъск, че бизнесът се е забавил, когато е продал акциите си? “, защото производителят на електрически автомобили не беше обновявал прогнозите си, ориентирани към вложителите, два месеца.

Според Джеймс Кокс, професор по право на скъпите бумаги в Duke University, „ това би трябвало да съставлява огромен интерес за Комисията по скъпи бумаги и тържища на Съединени американски щати (SEC) ". По думите му въпросът тук е какво е знаел Мъск и какво е очаквал пазарът към оня миг.

В интервала 12-14 декември той е продал близо 22 млн. акции на междинна цена от към 163 $ за акция. Когато тържищата затвориха на 3 януари, цените на компанията се търгуват на малко над 108 $. По различен метод казано, в случай че Мъск беше продал своите скъпи бумаги към тази дата, щеше да получи с към 1,2 милиарда $ по-малко, показва Bloomberg.

Оттогава цената на акциите на водача на пазара на електрически автомобили възвърнаха част от спада си и доближиха до към 127 $, само че това не трансформира обстоятелството, че по принцип разпоредбите на SEC не разрешават на вътрешни лица да търгуват с скъпи бумаги на своите компании, когато са осведомени с непублична информация.

Но изключенията, несъмнено, са многочислени. Служителите и шефовете могат да правят сходни дейности, когато купуват или продават акции по авансово направен график, прочут като проект 10b5-1. Мъск доста пъти до момента се е възползвал от тази опция, само че във формуляра си за обявяване, който е подал към SEC за последните покупко-продажби, той не е показал потребление на проект 10b5-1.

След пика на акциите на Tesla през ноември 2021 година Мъск е продал акции на компанията за повече от 39 милиарда $, в това число съвсем 23 милиарда $ предходната година, частично с цел да финансира покупката на Twitter за 44 милиарда $. Декемврийските продажби възлизат на 37% от общия размер на продадени акции през 2022 година, съгласно данни на Refinitiv, само че единствено на 16% от общата сума в долари, което отразява внезапния спад на акциите на Tesla през предходната година - 65%, показва Bloomberg.

Независимо дали в средата на декември Мъск е бил наясно, че прогнозните доставки ще се окажат доста повече от действителните, знаци за сходно развиване не липсват към края на предходната година. На 24 октомври се появява вест, че Tesla смъква цените в Китай, а на 1 декември излиза наяве, че компанията подхваща сходни ограничения и във връзка с Съединени американски щати и Европа.

На 5 декември Bloomberg News оповестява, че Tesla възнамерява да понижи производството си в Китай, а три дни по-късно - че възнамерява съкращения в завода си в Шанхай. На 22 декември, осем дни след последната продажба на акции от страна на Мъск, излиза наяве, че Tesla понижава в допълнение цените за Съединени американски щати и започва нова промоционална стратегия за зареждане на своите електрически автомобили. Всичко това, считат анализаторите, са ясни знаци за развиването на компанията.

На 19 октомври производителят на електрически автомобили, напомня още WSJ, дава насоки за вложителите, съгласно които се чака годишният растеж на доставките през 2022 година да бъде " малко под 50% ". Медията пресмята, че 45% растеж на годишните доставки би възлизал на съвсем 449 000 за четвъртото тримесечие, само че на 2 януари, междинната оценка на анализаторите, интервюирани от Bloomberg, доближава 420 760 автомобила. В последна сметка Tesla не съумя да покрие даже тези занижени упования и регистрира едвам 405 278 доставени електрическия автомобил.

Дали спадът в растежа на продажбите е бил отразен във вътрешните данни на компанията към средата на декември и дали Мъск ги е имал поради, когато е продавал акциите си, е от извънредно значение за случая, показва WSJ.

" Подозрително ли е това? Да. Напълно допустимо ли е да има и други пояснения? Разбира се. Но точно в това се състои процесът на правоприлагане ", споделя Доналд Лангвоорт, професор по право на скъпите бумаги в Georgetown University.

Още повече, че Мъск и SEC са в спор от години. През 2018 година предприемачът и Tesla се съгласиха да платят по 20 млн. $ за споразумяване на правосъдно дело, заведено от Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища по отношение на туит, в който той разгласи, че има " обезпечено финансиране ", с цел да трансформира Tesla в частна компания.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР