В края на миналата година се случиха промените в Конституцията.

...
В края на миналата година се случиха промените в Конституцията.
Коментари Харесай

Министър Цоков за отпадането на таксите за студентите: Само за 2024 г. са заделени 150 милиона лева

В края на предходната година се случиха измененията в Конституцията. Една от тях е оповестяването на образованието за национална полезност. Всички би трябвало да съблюдаваме опцията за развиване на тази полезност. Тази смяна в закона е израз на това, че образованието е национална полезност. Възможността студентите да се образоват гратис е обвързвано с разбор въз основата на рейтингова система. Последните години понижават студентите, понижава броят на младежите, които приключват висше обучение. 

Това съобщи министърът на образованието и науката Галин Цоков в предаването „ Денят стартира “ по Българска национална телевизия.

По думите му една от аргументите за намаляването на броя на студентите е демографската рецесия.

Министър Цоков посочи, че за реализирането на тази концепция са заделени 150 млн. лева, които да покрият таксите за втория учебен срок на тази образователна година и първия учебен срок на идната.

„ Безплатното висше обучение е инструмент, който се ползва в няколко страни членски на Европейски Съюз. Това е тематика обсъждана в Министерски съвет. Тема, обвързвана с разискване на експертни равнища в МОН, да се намерят решения, свързани с смяна на закона. Процес, който продължи най-малко месец. Не е някаква импровизация, а  сериозно анализиране на обстановката “, изясни просветителният министър.

По думите му тази мярка обгръща малко над 22 000 студенти, част от които към този момент не заплащат семестриални такси.

Според министъра тази мярка не е с да се избави висшето обучение, а то да стане по-добро. „ Целта е децата, които са приключили в България – да останат “, сподели още той.

Образователният министър е на мнение, че медицинските бележки не би трябвало да бъдат заменяни с амбулаторен лист. „ Преди няколко месеца успяхме да реализираме единодушие във връзка с електронните предписания. Това промени и понижи административната тежест. За тези месеци са издадени над 1 млн. е-рецепти, което е дало опция автоматизирано да се отразят в електронните дневници. В амбулаторния лист има сензитивна за детето информация, която не може да бъде пренесена в електронния дневник “, добави проф. Цоков.

На въпрос би трябвало ли да бъде оповестена грипна вакация за учениците, министър Цоков отговори: „ Българските учители и учебни заведения имат задоволително опит по време на пандемията с образованието в електронна среда, който в този момент може да послужи за такова образование. Това е още една опция да се комуникира с децата в обстановка на грипна зараза, да се взаимодейства с учителя и да се усвоят умения в електронна среда.  В област Пловдив са към 190 учебни заведения и 2 учебни заведения в Габрово. София не се доближава към грипна почивка „.

https://novini.bg/

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР