В края на миналата година е отчетено рекордно увеличение на

...
В края на миналата година е отчетено рекордно увеличение на
Коментари Харесай

Рекордни парични преводи от чужбина към българите у нас: Увеличение с 600 млн. евро

В края на предходната година е регистрирано рекордно нарастване на паричните преводи от българи, работещи в чужбина, към техните близки в родината. Общото нарастване на изпратените средства е с 600 милиона евро по отношение на миналата година, достигайки ежедневни преводи от към 4 милиона евро. Според данни на Националния статистически институт /НСИ/, над 2 милиона българи сега работят зад граница, като съвсем всеки от тях подкрепя финансово своите близки в България.

Сред страните, от които се изпращат най-вече средства, са Германия, Съединени американски щати и Англия . Тези парични преводи играят основна роля в подобряването на виталния стандарт на голям брой български семейства, увеличавайки потреблението и стимулирайки растежа на бизнеса и стопанската система в страната. По думите на Илиян Насков, изпълнителен шеф на Factor I.N., импортираните средства съставляват към 1,5% от брутния вътрешен артикул на България, оказвайки доста позитивно влияние на стопанската система.

Проучване, употребявано за разбора, преглежда изменението в общите цени на ползване и прага на бедността . Паричните преводи оказват помощ на получателите освен да покриват съществени потребности като битови сметки и медицински услуги, само че и да вършат поправки и вложения в имущество, макар че това се случва в по-малка степен. Сезонността играе роля при изпращането на средства, като най-вече пари се изпращат преди огромните празници като Великден и Коледа , изключително в по-слабо развитите райони.

Въпреки позитивните резултати от паричните преводи в публикацията се акцентира казусът с неналичието на работна ръка в България, като евентуално решение се вижда в привличането на работна мощ от трети страни. Factor I.N., представител на Money Gram Payment System Ltd и водеща компания в областта на финансовите услуги, играе значима роля в улеснението на трансграничните финансови потоци и поддръжка на българската диаспора и техните фамилии.

Тези данни акцентират смисъла на българската диаспора за икономическото и общественото развиване на страната , както и нуждата от създаване на тактики за привличане и задържане на работна ръка в страната, с цел да се поддържа стабилно развиване в бъдеще.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР