В края на миналата година доц. д-р Венета Петкова бе

...
В края на миналата година доц. д-р Венета Петкова бе
Коментари Харесай

Шефката на лицензираната шахматна федерация: Няма разделение, а група с контакти

В края на предходната година доцент доктор Венета Петкова бе определена за президент на " Българска федерация по шахмат 2022 " (БФШ 2022). Тя наследи на поста Васил Антонов, подал оставка дружно с целия доскорошен Управителния съвет. Въпреки че представляваната от нея организация има лиценз да управлява спорта в България и е подкрепена от съвсем всички клубове, невиждано интернационален лиценз получи другата централа - Българска спортна федерация по шахмат (БСФШ). Доц. Петкова приказва пред NOVSPORT.COM за протичащото се в българския шахмат.

- Доц. Петкова, каква е настоящата обстановка в българския шахмат? Данните сочат, че българската шахматна общественост поддържа представляваната от Вас Българска федерация по шахмат 2022.

- Да, тази поддръжка ни стимулира да продължаваме да работим интензивно. БФШ 2022 е законната организация с лиценз, в която членуват 67 клуба от цялата страна. Ние считаме приемането на БСФШ от интернационалната федерация за непозволено и апелираме това решение в Международния състезателен арбитраж. През предходната година изпълнихме държавния състезателен календар в цялостен размер без държавно финансиране, а през тази ще бъдем още по-успешни, защото чакаме и поддръжка от ММС. Освен това имаме близо 2000 картотекирани състезатели, което е връх и още едно доказателство за доверието към нас.

- Защо се стигна до това невиждано разделяне?

- Разделение, от позиция на голямата част клубове, няма. Има старания на група лица с персонални контакти във ФИДЕ да обсебят законови пълномощия. Не е редно нито от правна, нито от морална позиция това малцинство да желае да се наложи на цялата шахматна общност у нас, да отхвърлят да записват шампионати и да не позволяват състезатели до присъединяване в интернационалния календар!

- Каква е ролята на лицето Георги Градев в шахмата? Появи се внезапно с гръм и тропот и в допълнение размъти така и така комплицираната обстановка.

- От ранна детска възраст съм в шахмата, а за Градев чух за пръв път преди месеци. Не знам каква е ролята му. Аз съм от хората, които градят в шахмата, и в този смисъл не виждам общо сред нас.

- Какви са връзките на Градев с Русия? Сякаш те помогнаха за интернационалния лиценз на представляваната от него федерация.

- Градев е част от Sila International Lawyers, това е съветска адвокатска фирма.

- Виждате ли излаз от обстановката? Вие имате лиценз за България, а Българската спортна федерация по шахмат за Европа и света.

- Считам, че е нужна повече диалогичност и по-малко лобизъм, с цел да има обективни и градивни решения. Изход има и той е в действителното обединяване. Ако хората, разполагащи с персонални контакти във ФИДЕ, ги употребяват за богатството на България, обстановката щеше да е много по-добра за шахмата у нас. Вярвам в справедливостта и съм уверена, че, продължавайки да работим в полза на всички шахматни хора в България, ще реализираме високи резултати. Само с градивна сила и с честни дейности можем да сме потребни и на младите ни гении, и на всички шахматисти у нас.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР