В края на месеца ще има корекция в прогнозата за

...
В края на месеца ще има корекция в прогнозата за
Коментари Харесай

Шефът на „Булгаргаз“: В края на месеца ще има корекция в прогнозата за 58% по-висока цена на газа

В края на месеца ще има промяна в прогнозата за 58% по-висока цена на газа, опита се да успокои потребителите в ефира на Нова тв висшият управител на „ Булгаргаз “ Иван Топчийски. Председателят на Съвета на шефовете на публичния снабдител уточни, че сдружението прави прогноза към 10-то число каква ще е цената на газа за идващия месец, а по-късно регулаторът – КЕВР, взима извънредно решение за цената.

„ В първите 10 дни наблюдавахме извънредно рискови равнища на показателите. Работихме при екстремални условия. Сега се следи усмиряване на пазара по този начин, че при коригиращото заявление в края на месеца ще има понижение “, пресмята Иван Топчийски. Той означи, че чака усмиряване на интернационалните пазари.

Относно работата на топлофикационните сдружения у нас шефът на Борда на „ Булгаргаз “ акцентира, че за клиентите на парно има моратуриум до 31 март.

„ Трудно е да се направи преценка с какъв брой ще се усили цената на парното и мисля, че пазарите се успокояват и към края на месеца ще забележим по естествени стойности, с цел да може покачването да е по-нормално. Нека не забравяме, че сме и в края на отоплителния сезон “, подсети Топчийски.

По отношение на договарянията с „ Газпром “ поради изтичащия контракт, той беше безапелационен, че няма място за терзания. В идеалния вид те би трябвало да стартират в средата на април, тъй като в средата на годината започвали търговете за потенциал.

„ Има вид и от съветската страна да спрат доставките, има вид и при решение на Европейски Съюз да не се подписват контракти “, разяснява Топчийски. Той добави, че количеството на импорт на азерски газ зависи от завършването на интерконектора с Гърция. Той означи и решението на държавното управление - всички количества азерски газ, които могат да се внесат, да се внасят.

„ За да имаме преференциални цени за газ, би трябвало да имаме дълготрайни контракти. В края на 2023 година ще бъде подготвен интерконекторът. Диверсификацията може да се случи, в случай че имаш разнообразни източници “, изясни ръководителят на съвета на шефовете на „ Булгаргаз “.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР